Mrkev

Pro někoho je nezbytnou součástí mnoha jídel a takovou samozřejmostí, ale pro někoho významnou superpotravinou, která má pro náš organismus hned několik obohacujících účinků.

28. 07. 2019

Mrkev

Je dvouletá kořenová zelenina, příbuzná s pastiňákem, pocházející z Asie. Setkat se můžeme se žlutou, červenou, bílou, fialovou či černou variantou.  Je lehce stravitelná, i z tohoto důvodu se zažazuje jako jedna z prvních potravin, které se nabídnou miminku v začátcích s příkrmy. U mrkve se v kuchyni používají jak semínka, kořen, tak nať. Vyrábí se i mrkvový olej, který má blahodárné účinky na naši pleť. Konzumujeme ji jak vařenou, dušenou, přičemž tak získáme nejvíce vitamínů, až na vitamín C, který se tepelnou úpravou ničí a aby byly využity například vitamíny A, D, E, K, je potřeba kapka tuku, neboť jsou rozpustný právě v tucích. Mrkev lze podávat i syrovou,  která má ale odolné buněčné stěny, tělo tak získá asi jen třetinu prospěšných látek. Už jen nastrouháním se podíl získaných vitamínů pro naše tělo zvýší. 

Proč je mrkev řazena mezi české superpotraviny?

  • obsahuje vitamíny A1, B1, B2, C, D, E, K
  • minerály: mangan, jód, vápník, hořčík, selen, železo, fosfor, měď, draslík, 
  • známá je vysokým obsahem betakarotenu, který chrání před poškozením volnými radikály a napomáhá zdravějšímu vzhledu pokožky po opalování,
  • je nabitá antioxidanty, vlákninou, tuky, malé množství sacharidů,  bílkovin,
  • zastoupení zde má i kyselina listová, která má příznivý vliv na nervový systém.

Příznivé účinky na náš organismus:

  1. posiluje srdce, cévy - byl prokázán i pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi,
  2. napomáhá zdravějšímu vzhledu pokožky, vlasů, nehtů,
  3. pomáhá při zácpě (syrová) i průjmu (vařená),
  4. posiluje imunitu - chrání tělo před volnými radikály,
  5. posiluje a chrání sliznice v těle,
  6. pomáhá hubnout - díky vláknině, která pomáhá zrychlit metabolismus, ale též díky malému množství kalorií,
  7. zpevňuje kosti,
  8. napomáhá při šerosleposti, snižuje riziku vzniku šedého zákalu,
  9. napomáhá při nemoci kloubů, střev,
  10. pozitivní účinky se objevily i při zkoumání v boji s rakovinou.

Nejčastější druhy:

  1. Imperator - komerčně nejrozšířenější, hodně cukru, štíhlý a dlouhý kořen,
  2. Berlikum - mohutné, válcovité kořeny,
  3. Nantes - typická karotka pěstující se od léta do podzimu, válcovitý tvar, horší skladování,
  4. Flakee - dlouhé kořeny, určena k přímé konzumaci, vydrží i dlouhodobější skladování,
  5. Chantenay - krátký kořen, určena k sušení či přípravě džusů,
  6. Parisian - typický je kulatý kořen,
  7. Maxima F1 - kořen dosahuje délky až 30cm. 

Zajímavosti a tipy: 

  • Pokud se Vám povedla nějaká drobnější popálenina, zkuste na postižené místo najemno nastrouhat mrkev.
  • Pokud doma mrkev skladujete, nejlépe jí je, když je zapíchaná do kupky hlíny. Pokud takovou možnost nemáte, postačí ji spodní patro Vaší ledničky.
  • Pokud nemáte možnost pěstovat jinde, postačí Vám balkón či parapet. Jen zvolte odrůdu s kratším kořenem.
  • Mrkev má při růstu ráda společnost cibule, neboť její pach odrazuje otravné škůdce. 
  • Věděli jste, že historie mrkve byla tak zajímavá, že na její počest vzniklo muzeum mrkve?