-
150 g
černé čočky
Alternativa: -
plátek
lososa
Alternativa: -
1 větší
mrkev
Alternativa: -
1 větší
petržel
Alternativa: -
kousek
celeru
Alternativa: -
1 menší
cibule
Alternativa: -
2 stroužky
česneku
Alternativa: -
olivový olej
Alternativa: -
máslo
Alternativa: -
sůl, pepř
Alternativa: -
tymián
Alternativa: -
citrón
Alternativa:
kde koupit -
Postup:
Veškerou zeleninu si očistíme a nakrájíme na malé kousky. Na olivovém oleji orestujeme dozlatova cibulku, česnek, přidáme mrkev s petrželí. Když je zelenina měkká přihodíme kousky celeru. Mezitím, co se nám připravuje zelenina, si černou čočku propláchneme a povaříme ve dvojnásobném množství vody na mírném stupni 30-35 minut. Zeleninu stáhneme z plotýnky a pustíme se do přípravy lososa. Předehřejeme si troubu na 200° C. Lososa umístíme na plech vyložený pečícím papírem. Pokapeme olivovým olejem, potřeme máslem a vložíme do trouby a pečeme zhruba 15 minut.
Čočku dochutíme lžičkou tymiánu (pokud pokrm není pro děti, tak solí i pepřem) a vmícháme připravenou zeleninu. Hotového lososa můžeme zakápnout pár kapkami citrónu.