Cibule

Většina z nás si nedokáže bez ní své vaření představit. Hodí se do řady pokrmů, ať už se jedná o polévky, omáčky nebo jako doplněk k masu či do salátů. Má ale i nespočet tělu prospěšných látek.

27. 08. 2019

Cibule

Někdo si ji rád chroupe jako jablíčko, jiní k ní mají za syrova odpor. Většina z nás ji ale má doma a díky ní připravuje řadu pokrmů. Dnes již existuje mnoho odrůd, které se od sebe liší barvou, velikostí, chutí.  Málo se o ní ví, že působí jako afrodiziakum. U cibule je známo, že její účinky se z velké části zachovávají i po tepelné úpravě. Měla by být uchovávána na suchém, tmavém, chladném místě, nejlépe v síťce, kvůli dostatečnému příjmu vzduchu.  

Titul česká superpotravina ji patří právem, neboť obsahuje:

  • vitamíny A, B, C, E a karoteny,
  • kyselinu listovou - která se využívá při plánovaném těhotenství,
  • minerály - železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, mangan, draslík, vápník, sodík, měď, jód,
  • ve velkém množství i alicin - působí antibakteriálně, pomáhá snižovat krevní tlak,
  • antioxidanty, které bojují proti zánětům v těle,
  • flavonoidy - posilují imunitní systém, zlepšují krevní oběh.

 

Díky všem prospěšným látkám pomáhá cibule, co se našeho zdraví týče, v mnoha směrech:

  • posiluje imunitu,
  • v žaludku a střevech pomáhá udržet zdravou mikroflóru,
  • podporuje detoxikační funkci jater,
  • má antibiotické a protiastmatické účinky,
  • snižuje krevní tlak,
  • pomáhá předcházet vzniku hemeroidů, křečových žil, zažívacím potížím,
  • podporuje činnost srdce, stejně tak žilní i cevní systém,
  • snižuje hladinu krevního cukru,
  • pomáhá při nachlazení - doporučuje se nechat v místnosti, kde se nemocný nachází, rozkrojenou cibuli, neboť ta pohlcuje viry a bakterie z okolního vzduhu,
  • dezinfikuje ústní dutinu a dýchací cesty,
  • zklidňuje exematické projevy kůže,
  • příznivě ovlivňuje ledviny a močové cesty, kde léčí různé záněty - zvyšuje produkci moči, díky čemuž ulehčuje vylučování odpadních látek,
  • není sice lékem proti rakovině, ale podporuje její léčbu,
  • prospívá pojivovým tkáním jakou jsou šlachy, vazy, chrupavky,
  • působi antiskleroticky.

 

Co dělat při, abychom u krájení cibule "neplakali"?: 

  • Zkuste předem cibuli trochu nahřát v troubě.
  • Namáčejte nůž běhěm krájení do studené vody.
  • Vložte si kousek suchého chleba do úst, ale nežvýkejte. Chléb by měl působit jako filtr. 

 

Zajímavosti a tipy: 

  • Pokud máte problém s bradavicemi, nastrouhejte si čersvou cibuli, přiložte na postižené místo a nechte 24h působit.  Proces opakujte několik dní.
  • Používá se jako lék při bodnutí hmyzem.
  • Aby z Vašich úst nebyla cítit cibule, napijte se mléka nebo rozžvýkejte několik listů zelené petržele.
  • Zápach z rukou odstraníme, pokud kůži přetřeme syrovým celerem. 
  • Pach z nože odstraníme, když jím projedeme syrovou mrkví. nebo přetřeme navlhčenou solí. 
  • Dejte si z jara narašit cibuli tak, že ji posadíte na hrdlo užší sklenice s vodou tak, aby zaschlé kořínky dosahovaly do vody. Během několika dní by měla cibule pustit nové kořínky a nahoře začne růst nová nať, kterou můžeme použít místo pažitky, na chleba, do polévek.