Cibule

Většina z nás si nedokáže bez ní své vaření představit. Hodí se do řady pokrmů, ať už se jedná o polévky, omáčky nebo jako doplněk k masu či do salátů. Má ale i nespočet tělu prospěšných látek.

27. 08. 2019

Cibule

Někdo si ji rád chroupe jako jablíčko, jiní k ní mají za syrova odpor. Většina z nás ji ale má doma a díky ní připravuje řadu pokrmů. Dnes již existuje mnoho odrůd, které se od sebe liší barvou, velikostí, chutí.  Málo se o ní ví, že působí jako afrodiziakum. U cibule je známo, že její účinky se z velké části zachovávají i po tepelné úpravě. Měla by být uchovávána na suchém, tmavém, chladném místě, nejlépe v síťce, kvůli dostatečnému příjmu vzduchu.  

Titul česká superpotravina ji patří právem, neboť obsahuje:

  • vitamíny A, B, C, E a karoteny,
  • kyselinu listovou - která se využívá při plánovaném těhotenství,
  • minerály - železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, mangan, draslík, vápník, sodík, měď, jód,
  • ve velkém množství i alicin - působí antibakteriálně, pomáhá snižovat krevní tlak,
  • antioxidanty, které bojují proti zánětům v těle,
  • flavonoidy - posilují imunitní systém, zlepšují krevní oběh.

 

Díky všem prospěšným látkám pomáhá cibule, co se našeho zdraví týče, v mnoha směrech:

  • posiluje imunitu,
  • v žaludku a střevech pomáhá udržet zdravou mikroflóru,
  • podporuje detoxikační funkci jater,
  • má antibiotické a protiastmatické účinky,
  • snižuje krevní tlak,
  • pomáhá předcházet vzniku hemeroidů, křečových žil, zažívacím potížím,
  • podporuje činnost srdce, stejně tak žilní i cevní systém,
  • snižuje hladinu krevního cukru,
  • pomáhá při nachlazení - doporučuje se nechat v místnosti, kde se nemocný nachází, rozkrojenou cibuli, neboť ta pohlcuje viry a bakterie z okolního vzduhu,
  • dezinfikuje ústní dutinu a dýchací cesty,
  • zklidňuje exematické projevy kůže,
  • příznivě ovlivňuje ledviny a močové cesty, kde léčí různé záněty - zvyšuje produkci moči, díky čemuž ulehčuje vylučování odpadních látek,
  • není sice lékem proti rakovině, ale podporuje její léčbu,
  • prospívá pojivovým tkáním jakou jsou šlachy, vazy, chrupavky,
  • působi antiskleroticky.

 

Co dělat při, abychom u krájení cibule "neplakali"?: 

  • Zkuste předem cibuli trochu nahřát v troubě.
  • Namáčejte nůž běhěm krájení do studené vody.
  • Vložte si kousek suchého chleba do úst, ale nežvýkejte. Chléb by měl působit jako filtr. 

 

Zajímavosti a tipy: 

  • Pokud máte problém s bradavicemi, nastrouhejte si čersvou cibuli, přiložte na postižené místo a nechte 24h působit.  Proces opakujte několik dní.
  • Používá se jako lék při bodnutí hmyzem.
  • Aby z Vašich úst nebyla cítit cibule, napijte se mléka nebo rozžvýkejte několik listů zelené petržele.
  • Zápach z rukou odstraníme, pokud kůži přetřeme syrovým celerem. 
  • Pach z nože odstraníme, když jím projedeme syrovou mrkví. nebo přetřeme navlhčenou solí. 
  • Dejte si z jara narašit cibuli tak, že ji posadíte na hrdlo užší sklenice s vodou tak, aby zaschlé kořínky dosahovaly do vody. Během několika dní by měla cibule pustit nové kořínky a nahoře začne růst nová nať, kterou můžeme použít místo pažitky, na chleba, do polévek.




 

Ze zdravých receptů

21.10.2020
Rajčatová omáčka s houbami
Rajčatová omáčka s houbami je opravdu velmi rychlá a snadná. Podávat ji lze jak s rýží, tak těstovinami.
15.08.2020
Cuketový chléb
Cuketový chléb Vás příjemně překvapí svou chutí. Těsto je ozvláštněné především lehce osmaženou cuketou s cibulkou a česnekem.
25.05.2020
Batáty se špenátem
Při závádění příkrmů se meze v naší fantazii nekladou. Navíc, když se jedná o zeleninu naskytne se nám možnost nepřeberného množství pokrmů.
11.03.2020
Polévka z červené čočky
Polévka z červené čočky Vás mile překvapí, je plná vitamínů, bílkovin, lehce stravitelná, hodí se i pro malé děti a kojící maminky. Věříme, že její chuť si zamilujete.
03.03.2020
Beluga se zeleninou a lososem
Nemáte moc rádi normální čočku? A i přesto byste tento skvělý zdroj bílkovin, vitamínů a dalších prospěšných látek zařadili do svého jídelníčku? Doporučujeme zkusit černou čočku obohacenou o zeleninu s lososem.
06.01.2020
Zeleninová polévka pro zahřátí
Tradiční zeleninová polévka obohacená například o listový špenát či pórek bez jakéhokoliv zahuštění Vás příjemně zasytí, dodá spousty vitamínů a energie.
14.10.2019
Cuketová polévka
Cuketa má pro naše tělo mnoho prospěšného. Zkuste vyzkoušený recept na cuketovou polévku, která Vás příjemně překvapí.
22.09.2019
Zeleninová omáčka s bílým jogurtem a špaldovými těstovinami
Zeleniny není nikdy dost, tak proč ji nevyzkoušet na více způsobů? Tentokrát jako omáčku s bílým jogurtem.
10.09.2019
Zeleninová směs s kuskusem a houbami
Zeleninová směs s kuskusem a houbami je skvělou volbou na oběd či večeři. V receptu je mnoho vitamínů a většina ingrediencí lze vypěstovat na vlastní zahrádce.
21.08.2019
Pečená štika s dušenou zeleninou a vejcem
Tento pokrm se hodí jak k odlehčenému obědu či večeři. Nebude Vám po něm těžko, na druhou stranu skvěle zasytí.
28.07.2019
Mrkvová polévka
Oblíbený recept, který si zamilují nejen dospělí, ale i děti. Pokud máte rádi mrkev, není se čeho bát a směle do toho. Přejeme dobrou chuť.