Diety, jídelníčky a pravda

Svět diet, speciálních jídelníčků je obrovský, ale jaká je ta správná cesta a kde je pravda?

04. 10. 2021

Diety, jídelníčky a pravda

Většina z nás řeší zdraví až ve chvíli, kdy zjistí, že má problém. Někdo slepě sází na lékaře a prášky, aby ho uzdravili (jsou za to přece placeni nebo ne? NE!), moudřejší se již seznámí se všemi aspekty nemoci, vedlejšími účinky prášků a někteří dojdou až k nalezení příčiny svých problémů a k přesvědčení, že to jde i jinak.

Každý je sám zodpovědný za své zdraví a ne nikdo jiný!

Ať už se snažíme problémům předejít nebo už nás něco popostrčilo, začneme se pídit po té či oné informaci, ale on se před námi objeví obrovský svět bussinesu se zdravím a my musíme rozluštit co je pravda a co lež. Základní pravdou však je kvalita toho co naše tělo přijímá, tedy vzduch, voda, strava a emoce. Mnohdy to co dýcháme a stres v zaměstnání neovlivníme, ikdyž pokud není jiné cesty, můžeme!

Ne diety, jídelníčky, prášky a zkratky, ale strava!

Všechny jednoduché cesty jsou špatně! Ve zdraví neexistuje zkratek, všechno má jednoduché základy a principy.  Jedním ze základních problémů je špatná strava, která vede nejenom k obezitě, ale i k podvýživě a k celé řadě dnes novodobých velmi populárních nemocí.

Nejefektivnější zbraní proti všem neduhům je naše tělo!

Ať už člověk řeší jakýkoliv problém, základem je dostat své tělo do plné kondice, ať s problémem může bojovat samo. Nějaká krátkodobá dieta, dlouhodobé braní prášků/léků nebo nějaký super doplněk nikoho nespasí. Naopak si ještě přitížíte, přiberete, zhoršujete tím svůj zdravotní stav a přicházíte o čas a finance.

Základní principy zdraví - strava

Opravdu nejsložitějším, ne však nejtěžším, aspektem zdraví je správná strava. Ostatní velmi důležité základní principy jsou binární, buť je chcete řešit nebo nechcete.  O vodě jsem již pár článků napsali, ale ve výsledku pití kvalitní zdraví prospěšné vody lze dnes velmi snadno dosáhnout jednoduchým filtrem nebo zařízením. Stres v práci lze řešit také, jednoduše změnou zaměstnání (mnohdy je lepší dělat ve květinářství než být vrcholový manager). A vzduch? Je plno čističek vzduchu, jsou však omezené jen na dané prostory, avšak dnes už není problém dělat z domova, odstěhovat se na venkov, do hor, k moři a pryč z města.

Strava a základní principy pro zdraví

Nalezl jsem 3 základní přístupy ke stravování vedoucí ke skvělým výsledkům:

  • strava podle zásaditosti a kyselosti jejich odpadů
  • strava podle druhu obsažených cukrů
  • strava podle úpravy stravy = živá strava (raw)


Všechny 3 přístupy mají velmi dobré výsledky, nejde však o diety! Jídla dle daných pravidel se mohou stát těmi nejlepšími a nejoblíbenějšími, které jste kdy jedli. Jde pouze o změnu stravování, aby strava vašemu tělu neubližovala, ale pomáhala. Všechny 3 přístupy mají dokonce velmi podobný společný základ, ikdyž k problému přistupují principielně zcela odlišně. Nebudu zde rozepisovat konkrétní přístupy, ale popíšeme si právě ony společné základy.

Kdo řeší hlavně prevenci, má správnou tělesnou váhu a nemá žádné zdravotní problémy, ten si může dovolit uvolněnější přístup, ostatní by však do plného uzdravení měli být velmi striktní a zaměřit se pouze na povolené potraviny pro dosažení nejlepších výsledků a ne pouze pro udržování stavu.

Potravinové pyramidy - základy našeho jídelníčku

U všech dnes modernějších na zdraví zaměřených potravinových pyramid lze vypozorovat trend, že základní 2 patra vždy tvoří zelenina, ovoce, luštěniny, ořechy a semena. Toto je v podstatě společné pro všechny výše uvedené stravovací principy, které mají prokazatelný zdravotní přínos. Dají se připravovat ve formě RAW, jsou živé! Obsahují pouze jednoduché cukry a po zpracování zanechávají zásaditý odpad.

Naopak do zakázaných potravin 4 patra, které se mají jíst jen vyjímečně (například 1x týdně) nebo vůbec, se prosazují potraviny jako maso, škroby a sladkosti!

Výsledek obrázku pro základní potravinová pyramida

Ano, většina dnešní komerční stravy je podle této pyramidy pro stravování nepoužitelná. Je to logické, jde o prodeje, trvanlivost a zisk, ne o zdraví! A ano, opravdu se nesmí rafinované i hnědý cukry, přesnice, škroby a výrobky z nich a řeší se i mléčné výrobky, jejich fáze a vhodnost.

Je to opravdu složité co do možností a především v tom, že v marketech primárně naleznete právě ty nevhodné potraviny a vždy ve složení najdete jed = cukr.

Změna přístupu ke stravování

 





 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)