Recenze knížky: Nespěchejte do rakve (Tomáš Kašpar)

Za tvrdším názvem knihy se skrývá opravdový poklad pro hlubší pochopení souvislostí, jak funguje naše zdraví a upozorňuje na mnoho překonaných lékařských omylů. Autor si dal cíl vycháze

19. 05. 2020

Recenze knížky: Nespěchejte do rakve (Tomáš Kašpar)

Tuto knihu lze považovat za jedno z největších literálních děl o zdraví, souvislostech zdraví s tím co jíme a přitom je vše založeno na mnoha podložených faktech a studiích.

Již při prvním čtení si lze všimnout velmi čtivé a přívětivé formy, což je vzhledem k povaze obsahu neskutečným přínosem. Kniha se čte opravdu sama, je zde lidskou formou vysvětleno mnoho složitých procesů, faktů a principů, které se zásadní měrou projevují na lidském zdraví.

Ukázka z recenzované knihy:

Můj životní příběh mne zavedl k velmi zajímavým lidem a k velmi
zajímavým faktům. Byl jsem otřesen tím, co jsem zjistil. Když jsem
tato fakta poskládal do sebe, vyšly najevo neuvěřitelné věci. Jsou velmi
závažné, protože se týkají každého z nás. Jsou tak důležité, jak důležité
je naše zdraví a náš život.

7 důležitých oblastí zdraví

Kniha prochází celkem 10 velmi zajímavých kapitol, týkající se zdraví, ale zastavil bych se u 7 zásadních.

Začíná samostatným velkým tématem o vodě a chlóru v ní. Na příkladech popisuje účinek chlóru a negativní vliv, který má na naše zdraví.

Hned druhá kapitola se zaměřuje na "Zdivočelé buňky", opět velké téma o tom, proč vznikají nekontrolovatelně množící se buňky v našem těle a proč se těmto anomáliím v našem těle daří. Mnohé ze čtenářů zamrazí nad ověřenými zjištěními a závěry, ke kterým zde dochází. Zároveň se dočte jak snadné může být těmto problémům předcházet.

Pro obézní je zde třetí kapitola vysvětlující vztah dnešního konzumního života a především dnešních potravin na naši obezitu. Jde o začarovaný kruh, který není vůbec lehké pro mnohé překonat. Hodně o stravě a souvisejících zdravotních problémech pak pojednává i druhá kniha autora: Krutá hra o tvé zdraví (Tomáš Kašpar)

"Rozhánět kouř nebo hasit oheň" je kratičká kapitolka, přesto velmi zajímavá ukázka o souvislosti řešení důsledků před příčinou problému. Jde o lehkou předkapitolku do další úzce související problematiky.

Nic menšího než pojednání o nemocenském průmyslu osvětlující zákonitosti zákulisní ekonomiky a vysvětlení nebezpečí, která z toho pro nás plynou. Zdůrazňuje nebezpečí chemických léků a tenkou hranici mezi jejich prospěšností a nebezpečím, které mohou přinášet.

V šesté kapitole se zajímavým názvem "Tekutý chleba, černé mléko a převlečená žízeň" se Kašpar vrací zpět k vodě a její důležitosti pro naše tělo. Především vliv dehydratace, a jaké až podivuhodné problémy může přivodit.

Poslední kapitola, o které se zmíním,  "Recept na dlouhověkost" pojednává o vlivu dnešního životního stylu, vysvětluje související pojem "volných radikálů" a mnoho souvisejících věcí. Velmi zajímavé je pak varovné srovnání obsahu látek v zelenině v různých dekádách. Víte, že běžně dostupné jahody měli v roce 2002 o 87% méně vitamínu C než v roce 1985?

Závěrečné shrnutí

Zavěrem bych za sebe dodal, že pro mne byla celá serie knih Tomáše Kašpara velkým přínosem pro ucelení a pospojování jednotlivých znalostí a doplnění chybějících střípků. Až překvapující čtivost mi nedala spát a knihu jsem musel přečíst. Nemůžu než jen jeho knihy doporučit a popřát pevné zdraví, které si již budete po přečtení jeho prvních 2 knih zajistit sami.

Knížku si můžete koupit jednoduše na internetu.

 

Programátor Petr
Sponzor centrum-o-zdravi.cz





← Mohlo by vás také zajímat
Recenze: Hubneme do plavek od JímeJinak.cz

 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)