Cuketa lehce připomíná okurku, ale dosti se liší svými rozměry, jejíž hmotnost se může počítat i na kila. Na druhou stranu za nejlepší se považují cukety o velikosti cca 25cm, které v sobě ukrývají více vítamínů, neobsahují tolik zrníček a celkově jsou na přípravu mnohem jednodušší. Za hlavní sezónu se považuje období od června do října, kdy je běžně k sehnání v supermarketech, farmářských trzích či na vlastních zahrádkách. K dostání jsou sytě zelené, žíhané, žluté, kulaté. Vhodné skladování by mělo být v chladnu a suchu, kde vydrží i několik týdnů. Jedná se o velmi dietní potravinu, která obsahuje minimum kalorií, ale velké množství vody. Mladé cukety lze konzumovat i za syrova, skvěle se tak hodí pro RAW stravování.
V čem spočívají dobré vlastnosti cukety pro naše tělo?
- skvěle se hodí pro očistu organismu,
- zlepšuje zažívání,
- pozitivně působí na střevní mikroflóru, sliznici, zvyšuje peristaltiku střev, takže pomáhá i proti zácpě,
- pomáhá v boji s vysokým krevním tlakem - pozitivně ovlivňuje srdeční činnost,
- pomocník při léčbě revmatismu,
- pomáhá při léčbě dny,
- příznivě ovlivňuje výsledky cukrovky - cuketa má nízký glykemický index,
- blahodárně působí na náš zrak,
- pomáhá s odbouráváním stresu,
- příznivě ovlivňuje činnost mozku,
- prospívá ledvinám - díky velkému množství vody pomáhá s odvodňováním a pročištěním ledvin,
- díky velkému množství vody a naopak minimum kalorií se skvěle hodí při redukčních dietách,
- cuketa také pomáhá při tvorbě vitamínu A v našem těle, který pomáhá zlepšit imunitu, tlumí tvorbu zánětů,
- obsahuje látky, které snižují hladinu cholesterolu,
- má antibakteriální účinky,
- pomáhá při překyselení organismu - neboť je zásaditá.
Jaké látky se v cuketě ukrývají?
- vitamíny skupiny B - pomáhají udržovat nervovou soustavu,
- provitamín A - proniká až k jádrům buněk, dodává energii,
- vitamín C - skvělý pomocník v péči o naši imunitu,
- vitamín E,
- kyselinu listovou - velmi důležitá pro těhotné maminky, neboť pomáhá ke správnému vývoji nervové soustavy miminka,
- betakaroteny,
- omega-3 mastné kyseliny,
- stopové prvky jako například: hořčík, vápník, železo, zinek, fosfor, mangan,
- karoteny - přispívají k dobré funkci buněk,
- z 90% je tvořena vodou.
Zajímavosti a rady:
- Při pěstování se doporučuje sklízeň menší cukety, rostlinka bude lépe plodit, protože nebude muset vynakládat energii do tvorby semínek u větších plodů.
- U cukety jsou jedlé i květy - lze je plnit různími náplněmi, v Itálii například ricottou, v Řecku rýží. Při přípravě se vytrhají semeníky a tyčinky.
- Před restováním či grilováním se doporučuje cukety nechat vypotit, aby se zbavily přebytečné vody - lehce osolit, nechat odležet a po chvíli setřít krůpěje vody.
- U mladších cuket slupku určitě neloupejte, obsahuje důležité karoteny, které zajišťují dostatečná tvorba vitamínu A v našem těle.
- Maska z cukety na čistou pleť - smíchejte lžíci propláchnutých, rozemletých ovesných vloček se dvěma lžícemi nastrouhané cukety a třemi kapkami citrónové šťávy. Nechte působit čtvrt hodiny a opláchněte.
- Dosud největší zapsanou cuketou v Guinessově knize rekordů je cuketa, která dosahovala délky 2,52m, vypěstována v Itálii.
Ze zdravých receptů