Cuketa

Potravina, která se svým využitím zastoupí v kuchyni kuchařský post v mnoha směrech.Výborná je pečená, grilovaná, na slaný či na sladký způsob, v polévkách, omáčkách. Je to surovina se kterou lze v kuchyni opravdu kouzlit.

19. 08. 2020

Cuketa

Cuketa lehce připomíná okurku, ale dosti se liší svými rozměry, jejíž hmotnost se může počítat i na kila. Na druhou stranu za nejlepší se považují cukety o velikosti cca 25cm, které v sobě ukrývají více vítamínů, neobsahují tolik zrníček a celkově jsou na přípravu mnohem jednodušší. Za hlavní sezónu se považuje období od června do října, kdy je běžně k sehnání v supermarketech, farmářských trzích či na vlastních zahrádkách. K dostání jsou sytě zelené, žíhané, žluté, kulaté. Vhodné skladování by mělo být v chladnu a suchu, kde vydrží i několik týdnů. Jedná se o velmi dietní potravinu, která obsahuje minimum kalorií, ale velké množství vody. Mladé cukety lze konzumovat i za syrova, skvěle se tak hodí pro RAW stravování. 

V čem spočívají dobré vlastnosti cukety pro naše tělo?

  • skvěle se hodí pro očistu organismu,
  • zlepšuje zažívání,
  • pozitivně působí na střevní mikroflóru, sliznici, zvyšuje peristaltiku střev, takže pomáhá i proti zácpě,
  • pomáhá v boji s vysokým krevním tlakem - pozitivně ovlivňuje srdeční činnost,
  • pomocník při léčbě revmatismu,
  • pomáhá při léčbě dny,
  • příznivě ovlivňuje výsledky cukrovky - cuketa má nízký glykemický index,
  • blahodárně působí na náš zrak,
  • pomáhá s odbouráváním stresu,
  • příznivě ovlivňuje činnost mozku,
  • prospívá ledvinám - díky velkému množství vody pomáhá s odvodňováním a pročištěním ledvin,
  • díky velkému množství vody a naopak minimum kalorií se skvěle hodí při redukčních dietách,
  • cuketa také pomáhá při tvorbě vitamínu A v našem těle, který pomáhá zlepšit imunitu, tlumí tvorbu zánětů,
  • obsahuje látky, které snižují hladinu cholesterolu,
  • má antibakteriální účinky, 
  • pomáhá při překyselení organismu - neboť je zásaditá.

 

Jaké látky se v cuketě ukrývají?  

  • vitamíny skupiny B - pomáhají udržovat nervovou soustavu,
  • provitamín A - proniká až k jádrům buněk, dodává energii, 
  • vitamín C - skvělý pomocník v péči o naši imunitu,
  • vitamín E,
  • kyselinu listovou - velmi důležitá pro těhotné maminky, neboť pomáhá ke správnému vývoji nervové soustavy miminka,
  • betakaroteny,
  • omega-3 mastné kyseliny,
  • stopové prvky jako například: hořčík, vápník, železo, zinek, fosfor, mangan,
  • karoteny - přispívají k dobré funkci buněk,
  • z 90% je tvořena vodou.

 

Zajímavosti a rady: 

  1. Při pěstování se doporučuje sklízeň menší cukety, rostlinka bude lépe plodit, protože nebude muset vynakládat energii do tvorby semínek u větších plodů. 
  2. U cukety jsou jedlé i květy - lze je plnit různími náplněmi, v Itálii například ricottou, v Řecku rýží.  Při přípravě se vytrhají semeníky a tyčinky.
  3. Před restováním či grilováním se doporučuje cukety nechat vypotit, aby se zbavily přebytečné vody - lehce osolit, nechat odležet a po chvíli setřít krůpěje vody.
  4. U mladších cuket slupku určitě neloupejte, obsahuje důležité karoteny, které zajišťují dostatečná tvorba vitamínu A v našem těle. 
  5. Maska z cukety na čistou pleť - smíchejte lžíci propláchnutých, rozemletých ovesných vloček se dvěma lžícemi nastrouhané cukety a třemi kapkami citrónové šťávy. Nechte působit čtvrt hodiny a opláchněte. 
  6. Dosud největší zapsanou cuketou v Guinessově knize rekordů je cuketa, která dosahovala délky 2,52m, vypěstována v Itálii. 




 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)