Špenát

Špenát je potravina, kterou lze konzumovat jak za syrova, tak tepelně upravenou. U teplé přípravy, ale musíme myslet na to, že čím déle se připravuje, tím více ztrácí své blahodárné účinky na naše zdraví.

25. 05. 2020

Špenát

Špenát je listová zeleina, kterou měl v oblibě už Pepek Námořník. A i když s podílem železa to není až takové, jak nám Pepek prezentoval (železem se vyrovná třeba rybám, petrželi, čočce...), je špenát stále úžasnou potravinou, napěchovanou vitamíny, minerály a dalšími cennými látkami, které naše tělo potřebuje. Pozor, ale na špenát v konzervě, ten bohužel svým zpracováním již nedisponuje takovým množstvím vitamínů. Skvěle se hodí do různých salátů, dětských pokrmů, polévek, omáček, nádivek. Velmi využívanou formou pokrmů, kde je špenát hojně využíván, jsou smoothie. 

Co obsahuje:

  • špenát je z velké části tvořen vodou,
  • bílkoviny,
  • rozpustná i nerozpustná vláknina,
  • vitamíny: A, B, C, E, K, 
  • draslík, vápník, horčík, jód, železo, fosfor, sodík, selen, mangan, magnésium...,
  • kyselina listová,
  • antioxidanty,
  • karotenoidy - látky rozpustné v tucích, působí antioxidačně např. Lutein,
  • steroly - které mají příznivý vliv na náš mozek, pokožku, vlasy, pomáhají snižovat cholesterol,
  • kyselina šťavelová,
  • zelené barvivo chlorofyl - protizánětlivé a očistné účinky,
  • aj.

 

Jaké jsou účinky na naše zdraví? 

  • silnější vlasy, zdravější pleť, pevnější nehty,
  • výborně se hodí při redukční dietě,
  • podporuje činnost vnitřních orgánů
  • snižují krevní tlak,
  • díky vápníku upevňuje náš pohybový aparát,
  • obsahuje látky podporující činnost svalstva,
  • podporuje imunitní systém,
  • díky kyselině listové se skvěle hodí například i pro období těhotenství, neboť podporuje správný růst a vývin plodu, je též nezbytná pro nervovou soustavu, pomáhá navodit dobrou náladu,
  • dezinfekční a očistné účinky,
  • pomáhá při odvodňování těla,
  • zlepšuje látkovou výměnu,
  • je prospěšný pro náš zrak.

 

Je též prokázáno, že je lepší ho konzumovat v malých dávkách a častěji, neboť tak tělo lépe zpracuje veškeré vitamíny., ale také proto, že ve větším množství se skrývá jedna nevýhoda, a to je kyselina šťavelová, která blokuje využití vápníku v těle. To lze ale snížit v kombinaci s mlékem, zakysanou smetanou, jogurtem či vejcem. 





 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)