Vaječný předvelikonoční víkend - část 1.

Tento víkend si přečtěte zajímavosti o vajíčkách, které jste možná netušili. Například to, že vajíčko je právem označováno jako "přírodní multivitamín".

15. 04. 2017

Vaječný předvelikonoční víkend - část 1.

Tento víkend si přečtěte zajímavosti o vajíčkách, které jste možná netušili. Například to, že vajíčko je právem označováno jako "přírodní multivitamín". Obsahuje také speciální antioxidanty a  živiny, které spoustě lidem schází a  jsou prospěšné pro mozek.

V první části našeho vejcíkendu vás namotivujem, proč se o vejce vůbec zajímat a hned po velikonocích se do nich pustit ve velkém. :)

1) Vejce patří mezi nejvíce výživná jídla na světě

Vajíčko obsahuje neskutečně hodně živin. Je jich tam spousta, protože příroda potřebovala, aby se velmi rychle přeměnilo pár buněk v živého tvora, v kuřátko.

Vajíčka jsou našlapány vitamíny, minerály, proteiny a dobrými tuky.

1 vajíč obsahuje:

  • Vitamín B12 (Kobalamin): 9% DDD.
  • Vitamín B2 (Riboflavin): 15% DDD.
  • Vitamín A: 6% DDD.
  • Vitamín B5 (Kyslina pantotenová): 7% DDD.
  • Selen: 22% DDD
  • Vajíčko obsahuje v malém množství skoro každý vitamín a minerál, které potřebuje lidské tělo...včetně kalcia, železa, hořčíku, zinku, draslíku, vitamínu E a dokonce kyselinu listovou (+ mnoho dalších).
  • Jedno velké vejce obsahuje 77 kalorií s 6 gramy kvalitního proteinu, 5 gramů tuku a trochu sacharidů.


Bílek  obsahuje jen protein, všechny vitamíny a živiny jsou ve žloutku.

2) Vajíčka zlepšují hladinu cholesterolu a NEzvyšují rizika cévních onemocněních

Častý mýtus o vajíčkách praví, že jsou našlapaná cholesterolem. Jedno velké vejce obsahuje 212 mg cholesterol, což je hodně, ve srovnání s ostaními jídly.

Jenže pokud obsahuje cholesterol, neznamená to, že má špatný vliv na cholesterol v lidském těle.

Játra produkují cholesterol pořád. Když dodáte tělu cholesterol potravou, játra ho musí produkovat méně. Když ho nejíte, játra ho produkují více.

Existují i studie, které dokazují, že není souvislost mezi konzumací vajec a cévními chorobami - právě naopak. (vážně, nekecáme, tady jsou studie :).

3) Vejce obsahují cholin - důležitou živinu pro mozek

Cholin se dříve řadil do skupiny vitamínů B12.
Cholin je základní živina pro lidské zdraví a je potřebný pro různé procesy v těle. Pokud cholin chybí, objevují se onemocnění jater, kardiovaskulární choroby a neurologické poruchy. 

V archivnější studii z roku 2004 se ukázalo, že 90% lidí nedodržuje doporučenou denní dávku cholinu. 

Nejlepším zdrojem cholinu v potravě jsou žloutky a hovězí játra. Jedno velká vejce obsahuje 113 mg cholinu.

4) Vajíčka k snídani ničí tělesný tuk

Vejce obsahují pouze stopové množství sacharidů, ale mnoho bílkovin a tuků. Jejich skóre "sytosti" je velmi vysoké. Tento index je měřítkem toho, jak moc potraviny přispívají k zasycení.

V jedné studii se zůčastnolo 30 žen s nadváhou "pokusu", kdy jedna polovina z nich snídala bílé pečivo a ta druhá vejce.

Ženy ve skupině snídající vejce se cítily plnější a jedli méně kalorií po celý zbytek dne a po dalších 36 hodin.

V jiné studii, která běžela po dobu 8 týdnů, snídali lidé vejce každý den a proti nim byla zase skupina "bagetožroutů". :)

Výsledky:

  • Vejcosnídaňáři hubli o 65% více než bagetáři
  • Ztratily o 16% tělesného tuku více
  • Měli o 34% větší redukci obvodu pasu (to značí úbytek podkožního, velmi nebezpečného tuku)


Jste namotivovaní? My ano! :) 

Zítra pro vás máme pár receptíků, co s vajíčky připravit vtipného a zdravého - těšte se a připravujte pomlázky (muži), schovávejte vajíčka (ženy). :)






 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)