Vaječný předvelikonoční víkend - recepty - část 2.

Jak zpracovat kila vajec po velikonocích? Snězte je. :) A až vám polezou ušima, můžete vyzkoušet Troubovejce, Řeckou frittatu nebo Vejcokrálíka. :)

16. 04. 2017

Vaječný předvelikonoční víkend - recepty - část 2.

Po velikonocích budete mít určitě spousta "munice" na tyto jak zdravé, tak rychlé a "designově" krásné pokrmy.

Řecká frittata

Během půl hodiny si můžete připravit toto lehké zdravé jídlo. Na přípravu je to nenáročné jídlo, na které najdete většinu ingrediencí v domácích zásobách. Můžete ho servírovat jako snídani, lehký oběd či večeři nebo jako předkrm. Recept je na 4 porce.


Co je potřeba:

  • nasekaný čerstvý špenát 1 balení
  • máslo 50 g
  • cibule, oloupaná a nakrájená na kolečka 1 ks
  • velká vejce 8 ks
  • mléko 50 ml
  • feta sýr 200 g
  • olivy, bez pecek a rozpůlené 1 hrst
  • čerstvý kopr a kapary při servírování

Postup:

1) Ve velkém hrnci uveďte do varu lehce osolenou vodu. Pár minut v ní spařte krájený špenát. Nechte špenát okapat a vodu vylijte.

2) V pánvi na másle nechte změknout cibuli, potom zvyšte teplotu a přidejte špenát. Vejce a mléko vyšlehejte dohromady, osolte a opepřete. Vaječnou směs vylijte do pánve s cibulí se špenátem. Párkrát zamíchejte a snižte teplotu.

3) Nasypte na vaječnou směs sýr a olivy, zakryjte pokličkou a na velmi mírném ohni vařte, dokud vejce trochu neztuhnou. Vyndejte z pánve, posypte čerstvým koprem a kapary.

Troubovejce

Stačí pár obyčejných ingrediencí a malé zapékací mističky a můžete vytvořit snídani, která je skvělá chuťově a zasytí na celé dopoledne. Optimální do postele. :)

Co je potřeba:

  • vejce 2 ks
  • šunka 4 plátky
  • malá rajčátka 3 ks
  • sýr brie 60 g
  • olivový olej 1 lžíce
  • máslo na vymazání pečicí mísy
  • smetana ke šlehání 2 lžíce
  • čerstvá bazalka 10 lístků
  • česnek 4 nevyloupané stroužky
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Postup:

1) Předehřejte troubu na 180 °C.

2) Rajčátka si nakrájejte na silnější plátky, dejte je na plech, pokapejte olejem, posypte lístky bazalky a přidejte nevyloupané, jemně zmáčknuté stroužky česneku. Pečte v troubě přibližně 10 minut.

3) Zapékací misku vymažte máslem, podél stěn rozložte plátky šunky a na dno vyskládejte kousky sýru brie.

4) Rozdělte vejce – žloutky dejte stranou a bílky vyšlehejte spolu se smetanou. Osolte, opepřete a nalijte do misky. Rajčátka vyndejte z trouby, rozložte je do misky s vyšlehanými bílky se smetanou a nakonec vše ozdobte dvěma zbylými žloutky a pár lístky bazalky.

5) Pečte v předehřáté troubě 10–15 minut. Podávejte s čerstvým pečivem nebo opečenými tousty.

Vajcokrálík a vajcokuřátka

Na tento recept Vám bude stačit pár vajec, baby karotka, trocha sezamových semínek, rozmarýn, manuální zručnost a cit pro design. :)
Na jednoho vejcokrálíka jsou potřeba 2 vejce a na jedno vejcokuřátko stačí jedno.

Postup v obrázcích :)











 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)