10 nejzdravějších potravin podle AI

Umělá inteligence je v rozmachu a poslední vývoj je opravdu skokový. Co to pro nás znamená?

29. 03. 2023

10 nejzdravějších potravin podle AI

Mnozí už tuší, jazykový model GPT (Generative Pre-trained Transformer) je novým trendem a jak mi sama napsala, jde o gamechanger. Jak GPT (veřejně přístupná umělá inteligence) změní pravidla hry ve světě? Pojďmě hned na ukázu.

10 nezdravějších potravin dle GTP 3.5

  1. Špenát - Obsahuje velké množství železa, vitaminu C, kyseliny listové a dalších živin. Pomáhá posilovat kosti, chrání oči a snižuje riziko srdečních chorob.
  2. Losos - je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které přispívají k normální funkci srdce a mozku. Losos také obsahuje vitaminy D a B12 a minerály, jako je selen a hořčík.
  3. Brokolice - je zdrojem vitamínu C, kyseliny listové a vlákniny. Může pomoci snižovat riziko rakoviny, zlepšovat trávení a posilovat imunitu.
  4. Hrušky - jsou bohaté na vlákninu a antioxidanty, které mohou snižovat riziko srdečních chorob a diabetes. Obsahují také vitamíny C a K a minerály, jako je draslík a měď.
  5. Ořechy - jsou bohatým zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Mohou pomoci snižovat riziko srdečních chorob a cukrovky a podporovat zdravou hmotnost.
  6. Celer - je zdrojem vitamínu K, kyseliny listové a antioxidantů. Pomáhá snižovat krevní tlak a zánět a může chránit před určitými typy rakoviny.
  7. Avokádo - je zdrojem zdravých tuků, vlákniny a vitamínů, jako je vitamín E a K. Může pomoci snižovat riziko srdečních chorob, podporovat zdraví očí a zlepšovat trávení.
  8. Červená řepa - obsahuje antioxidanty a vlákninu, které pomáhají snižovat krevní tlak a podporovat zdraví mozku. Také obsahuje železo, vitamíny C a K a další živiny.
  9. Kuřecí prsa - jsou zdrojem bílkovin a železa, které pomáhají posilovat svaly a podporovat zdraví kostí. Může být také dobrým zdrojem vitamínu B a zinku.
  10. Jahody - jsou zdrojem vitaminu C, vlákniny a antioxidantů. Mohou pomoci snižovat riziko srdečních chorob, zlepšovat kognitivní funkci a podporovat zdraví kůže.

Body jsou bez jakékoliv textové korekce. Zajímavé že?

AI jako riziko pro alternativní medicínu

Sama AI to popisuje následovně:

GPT je strojově učený model pro přirozený jazyk vyvinutý společností OpenAI. Jelikož se jedná o model pro generování přirozeného jazyka, nemá GPT žádné přímé vztahy k alternativní medicíně nebo lékařské praxi obecně.

Nicméně, jako každá nová technologie, může mít GPT vliv na způsob, jakým se alternativní medicína propaguje a šíří online. Například, GPT může být využíván k vytváření textů o alternativních léčebných metodách a jejich propagaci na sociálních sítích, což může mít dopad na zdraví lidí, pokud se tato "léčebná" doporučení opírají o neověřené informace nebo jsou dokonce nebezpečné.

Je tedy důležité si uvědomit, že GPT a další technologie pro zpracování přirozeného jazyka jsou nástroje a měly by být používány zodpovědně a s ohledem na jejich důsledky. Pokud jde o alternativní medicínu, je důležité hledat důkazy o účinnosti a bezpečnosti jakékoli metody a konzultovat s odborníky, než se rozhodnete pro jakoukoli léčbu.

Pokud to shrneme:

  1. Jeden problém bude ve snadnějším generování neověřených alternativ, které budou obsahově propracovanější a pro koncového zákazníka zajímavější než pravdivé zdroje. To povede k potlačování všech "neověřených" informací.
  2. Dalším problémem jsou halucinace (to už vám o sobě AI zatají). GTP generuje krásné texty a působí dojmem, že zná odpověď skoro na všechno. Ale často obsahuje plno faktických chyb, kterým se říká přávě halucinace, protože si AI "vymýšlí" nebo "domýšlí" co by tam do textu bylo asi ideální doplnit bez důrazu na obsahovou správnost...
  3. A fatálním faktorem je, že čerpá z obrovského množství dat na internetu, který je plný propagačních materiálů, PR článků a placeného obsahu. Tedy každá menšinová alternativní informace, byť potvrzená a založená na reálných faktech bude ve výsledku potlačena.

 

Pokud nechceme přijít o znalosti a rady našich babiček, budeme muset být velmi obezřetní a dávat pozor na to, odkud čerpáme informace. Pokud se budeme spoléhat jen na moderní vyhledávače s AI, budeme odkázáni pouze na omezený zdroj farmaceutických informací.

 





← Mohlo by vás také zajímat
Co říkali poradci na výživu před 2000 lety?

 

Doporučujeme →
Recenze knížky: Nespěchejte do rakve (Tomáš Kašpar)

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)