Přerušovanými půsty ke zdraví

Jíst 3x, 5x, 7x a nově 2x denně. Názory odborníků se mění, ale co to znamená přerušovaný půst, proč se dnes doporučuje a v čem je jeho výhoda?

15. 10. 2021

Přerušovanými půsty ke zdraví

O přerušovaných půstech by se toho dalo napsat mnoho, jednodušší však bude shlédnout povedené video, které vás uvede do problematiky:

Zdroj: https://www.blog.horpomalu.cz/post/proc-jist-jedno-jidlo-denne

Není to jen další dieta?

Vůbec nejde o dietu, jednoduše jde o to dát tělu víc času na regeneraci. Ale proč je tento přístup ten správný a jediný? Popravdě to tak vůbec není, dávej te si pozor!

Každý "guru" chce zbohatnout právě na té jeho prověřené cestě, která mu vyhovuje a kterou tak pracně, dlouho hledal až ji nakonec zázračně našel a prakticky zdarma, někdy i s dobrým úmyslem,  ji ukazuje svým následovníkům. Jak je to u přerušovaného půstu? Kdo na něj přišel a proč je dnes tak moderní?

Pro koho jsou půlpůsty určené?

Jde o to, že každý přístup je vhodný pro jinak starou generaci. Malé děti potřebují jídlo 5-7x denně. Menší děti a dospívající 3x denně. Dospělí po zhruba 20-cítce, kdy se zpomaluje metabolizmus by měl přecházet na 2x denně a ve stáří pak může stačit klidně i 1x denně. Není to však dogma.

Z toho jen plyne, nenuťte děti hladovět a staříky se přejídat jen proto, že tak to je přece správně. Není!

Jaký půlpůst zvolit 23/1, 16/8, 14/10, ...?

Když už jste ve vhodné fázi života pro přerušované půsty, není zásadní pro který se rozhodnete. Dúležité je, který vám bude vyhovovat a aby jste neďobali mezi jídli! Máte daný čas na jídlo a nic mezi tím není. Jedině pak se v těle zapnou ty úžasné samoopravné procesy, kvůli kterým se půsty dělají.

Nejde však o samospásnou věc, to že se 2x denně přežerete rozmraženou pizzou a zapijete colou vás nezahrání, ale možná naopak. Získat potřebné živiny je zde mnohem náročnější a je potřeba klást velký důraz na kvalitní a zdravé potraviny. Zásadní je také optimální pitný režim.

Pokud je váš čas, jste schopni se udržet na uzdě, zvládáte si připravit zdravé a kvalitní pokrmy, určitě do toho jděte.

Kdo přišel na přerušované půsty?

S přerušovanými půsty přišli mudrcové již před tisíci lety! V dněšní době existují různé trendy a někdo pouze znovuoběvil tuto novinku. Ze starých textů si všimněte, že se doporučoval přísnější režim 1x denně a 1x týdně úplný půst. Míchání více jak 3 druhů potravin bylo zakázané. Jde o ještě větší prostor k sebeuzdravování a očisty těla. Kudy se vydáte a kam až dojdete je na vás.

 





 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)