Jak dodržet správný pitný režim?

Každý zná doporučení vypít 2-3l/den, ale proč a hlavně jak správně toho docílit?

19. 09. 2021

Jak dodržet správný pitný režim?

Mnoho z nás za den nevypije ani 1 litr vody a neuvědomuje si, že dlouhodobá dehydratace sebou nese spoustu vážných problémů. Na vině je mnohdy kancelářská práce, která odvádí pozornost od našich potřeb a my pak dokážeme za celý den vypít jen kafe, pro zlepšení koncentrace..

Proč dodržovat pitný režim?

Dát si za den 3-5x kafe, nějaký koncentrovaný džusík pro "vitamíny" a žádnou vodu, to je recept na dehydrataci a zadělání na vážné problémy. Však ono to nic nedělá, nebo ano?

K těch méně závažných problémům při dehydrataci patří:

  • nižší fyzická i duševní výkonost - malý příjem tekutin může mít vliv na náš výkon až o 20%!
  • únava, ospalost, malátnost - těla špatně odvádí odpadní látky a špatně rozvádí živiny po našem těle
  • zadržování vody a celulitida
  • bolesti hlavy, poruchy soustředění
  • zhoršená činnost oběhového systému
  • zhoršená činnost ledvin
  • oslabení imunitního systému, zrychlený puls, zácpa, sucho v ústech, tloustnutí, hlad, bolesti kloubů, akné, rozšířené póry, suchá kůže, výraznější vrásky, mastící se napjatá pleť, a plno dalších drobných problémů...
     

K vážným problémům při dehydrataci patří:

  • časté infekce močových cest
  • tvorba ledvinových a močových kamenů - následně ledvinová kolika (a to hodně bolí)
  • postupné narušování funkcí jednotlivých orgánů - což může vyústit až v jejich selhání
  • srdeční a cévní onemocnění - vzrůstá riziko trombózy
  • nízký krevní tlak, pokles tlaku při prudkých vzpřímení, závratě, bezvědomí a šok - riziko úrazu při pádu
     

A věřte, tyto problémy vás už mohou vyřadit z normálního života na několik měsíců, ale i úplně! Je to ale logické, tělo při dehydrataci nemůže odvádět odpadní látky a ty se hromadí. 

Jak docílit správný pitný režim a co pít?

Pro správný pitný režim je třeba si vytvořit návik pití čisté vody (džusy, ochucené vody apod nebrat). To pro někoho může být vcelku problém. Voda z kohoutku je chlorovaná, zůstávají zde sloučeniny s chlórem, které z vody nedostanete ani převařením a chuťově není kohoutková voda vždy optimální. Obecně pítí velkého množství pitné kohoutkové chlorované vody může mít svůj nežádoucí efekt, je pitná, ale už nemusí být zdraví prospěšná. Není voda jako voda a proto je vhodné si domů pořídit filtrační systém, který vodu vyčistí, upraví pH atd... a zlepší chuťové vlastnosti vody. Nejlepší vodu pro pitný režim dnes získáte z ionizátorů vody. Nedávno jsme psali o testu minerálního ionizátoru vody UltraStream, který je pro správný pitný režim jednou z nejlepších možností.

Nejprve si musíte určit svůj denní cíl, kolik za den vypijete vody (2~3l). Vyberte pro vás optimální skleničku nebo hrníček a rozpočítejte si denní cíl na jednotlivé skleničky/hrníčky. Pak si už jen určit správné rozestupy, například po hodině a donutit se pravidelně každou hodinu vypít potřebné množství vody.

Pro ulehčení práce a lepší efekt existují mobilní aplikace, které za vás pitný režim hlídají a jsou neocenitelným nástrojem pro začátek a znovunaučení správného pití.

Jakou aplikaci na hlídání pitného režimu zvolit?

Otestovali jsme mnoho aplikací a kromě standardních funkcí pro počítání vypité vody a výpočtu doporučeného denního příjmu je jedna z nejdůležitějších vlastností hlídání hladiny hydratace. Tuto vlastnost má opravdu málo aplikací, jde o ukazatel vypití vody vzhledem k aktuálnímu času. To vám umožňuje průběžně celý den sledovat, zda jste napřed nebo naopak zda už máte dohánět a dát si skleničky dvě.

Naše požadavky splnila jednoduchá a výborná androidí aplikace Water Drink Reminder, která je zdarma v češtině a má i jednoduchý widget na plochu mobilu umožňující rychlý přehled a zadání pitného režimu. Můžeme ji jen doporučit.





 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)