Chia víkend - skutečně superpotravina? Část 1.

Jsou chia semínka skutečně superpotravinou? Můžete se jimi předávkovat? Bouchne vám pak hlava? To a více se dozvíte v našem článku.

06. 05. 2017

Chia víkend - skutečně superpotravina? Část 1.

Jsou chia semínka opravdu superpotravinou nebo je to jen internetem nafouknutá bublina (začalo to v roce 2013)? Když se podíváme na historii, zmínky o chia semínkách jako “palivu pro bitvy” jsou už 1000 let př. n. l.. Společně s quinoou jí používali bájní Aztékové jako zásobárnu energie (v nápojích, samotná, jako prášek nebo jako směs s obilovinami). Také se používala jako platidlo (to se však ukázalo jako nepraktické vzhledem k jejich velikosti :-)).

plantáž chia semínka

Říká se jim také šalvěj hispánská a je to jednoletá bylina cca metr vysoká. Její semeno obsahuje 30% olejů a je velmi bohaté na živiny. Obsahuje minerály, bílkoviny a omega 3-mastné kyseliny.

Obsahují také vápník (5x více než mléko) a železo (3x více než špenát a 15x více než brokolice). Vápník se ze semínek skvěle vstřebává díky tomu, že obsahují bor.

Dále obsahují hořčík, fosfor, zinek, draslík a železo, které jsou důležitými prvky pro tvorbu mnohých enzymů, hormonů a práce endokrinního systému. Chia jsou vynikajícím zdrojem fosforu pro normální fungování nervového systému a podporu paměti. Obsažený draslík zabraňuje vzniku svalových křečí, normalizuje a stabilizuje krevní tlak.

Chia svým složením dokazují, že jsou právem superpotravinou. Jejich českou alternativou jsou lněné semínko a bazalkové semínko. Jsou to takové české superpotrvainy. :)

chia semínka

Proč jsou tedy chia semínka super

  • mají 2x více vlákniny než obilné vločky - střeva je mají rádi :-)
  • obsahují 2 x  více draslíku než banány
  • obsahují 5 x více proteinů než červené fazole
  • najdete v nich 5 x více vápníku než mléko
  • mají 7 x více omega-3-mastných kyselin než losos - snižují zlý cholesterol
  • dokáží do sebe vstřebat zhruba desetkrát tolik tekutiny, co samy váží. Nabobtnají a vytvoří přitom hmotu gelové konzistence.
  • nemají skoro žádnou chuť = dají se přidat skoro do čehokoliv
  • při trávení zpomalují přeměnu sacharidů na jednoduché cukry, tělo tak může přijímat energii z potravy postupně a lépe ji využít
  • snižují pocit hladu při dietě
  • snadno se uchovávají


Chia semínka a jejich dávkování

Doporučujeme cca 15g ( 1 -2 polévkové lžíce ) denně - díky tomu, že dodávají energii, doporučujeme “užívat” ráno. Zajímavý pohled je i to, že hrst semínek stačila Aztékům k tomu, aby za několik dnů uběhli i 300 kilometrů - pokud si lupnete ráno hrst semínek a jdete si sednou k počítači v kanceláři, energie se nevyužije a semínka mohou způsobovat nespavost.

A jak je požívat? Můžete je baštit i samotné a zapít vodou, můžete je dát do jogurtů, smoothies, pudinků, polévek, salátů, kaší, přírodních šťáv…

Před sportovním výkonem dodají energii, když je slupnete 30 minut před startem.

Snad ještě upozornění, co jsme našli na internetu: Nejsou vhodná pro osoby s nízkým tlakem, protože ho ještě víc snižují, bez konzultace s lékařem nejsou vhodná pro osoby s cukrovkou, protože ovlivňují hladinu cukru v krvi a zřejmě i vstřebávání inzulínu, a kdo ví, zda jsou vůbec semínka vhodná pro těhotné ženy a kojící matky.

V malém množství by ale neměli škodit nikomu.






 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)