Quinoa víkend - recepty z quinoa - 2. díl

Quičinky - tyčinky z quinoa - opravdu zdravé tyčky, které si snadno připravíte doma a můžete to nich přidat skoro vše, co máte rádi!

17. 06. 2017

Quinoa víkend - recepty z quinoa - 2. díl


Nejčastější příprava quinoy

Po této přípravě můžete quinou používat jako rýži, do salátů a podobně.

1) Quinou dejte do šejkru, zalijte studenou vodou a nechte ji namáčet 30 minut až 4 hodiny. Občas ji šejkrem důkladně protřepejte. Nakonec ji sceďte a ještě jednou ji řádně propláchněte. Zbavíte ji tak veškerých zbytků saponinu (přírodního repelentu), který způsobuje případně hořkou chuť.

2) Vařte v hrnci na sporáku nebo v hrnci na rýži. Budete potřebovat jeden díl quinoa a 2 díly vody. K tomu můžete přidat bobkový list, hřebíček a nové koření.

3) Přiveďte k varu, ztlumte plamen a přikryjte. Vařte na mírném ohni 10 minut nebo dokud není quinoa nadýchaná a neabsorbuje všechnu tekutinu.

4)Takto připravenou quinou můžete skladovat v lednici až dva dny.

Pufovaná quinoa

Stejně jak rýže může být quinoa také pufovaná. Můžete si jí zkusit vyrobit doma v mikrovlnce (jako popkorn, naštěstí tak nebouchá.

Pokud nechcete v kuchyni “experimentovat”, můžete si jí koupit přímo pufovanou.

Recept na quičinky

Zdravé tyčky z quinoy, které můžete vzít kamkoliv s sebou a zobnout si opravdovou “energii sbalenou na cesty”. :)

Když se podíváte v krámě na složení müsli tyčinek, tak zjistíte, že nejsou 100% zdravé. Pokud chcete mít nad složením tyček kontrolu, musíte si je udělat doma. Naštěstí je to snadné a je to rychlovka. :)

Recept na quičinky je otevřený - tzn. můžete tam naházet, cokoliv máte rádi. K tomu, aby vše drželo pohromadě můžete použít rozmixovaný banán nebo med. domácí quinoa

Co vše k výrobě tyček potřebujete

  • 2 banány (po rozmixování 1 hrneček)
  • 2 hrnečky pufované quinoy
  • 1 hrneček ovesných vloček
  • 1/2 hrnečku mandlí
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1/2 čajové lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky javorového sirupu
  • rozpuštěná veganská čokoláda (možné, ale ne nutné)
  • rozpuštěné kokosové máslo (možné, ale ne nutné)

Jak na to

Přípravu quičinek by zvládl i pejsek s kočičkou :). Vše to vezmete, přidáte to, co máte rádi, zamícháte, dáte do trouby a je to :).

  • Troubu předehřejete na 180 C°.
  • Vše promíchejte, udělejte tvary (obdélníky, kolečka a pod.) cca 3 cm vysoké.
  • Rozložte na pečící papír, a nechte péct 20 minut, až zezlátnou.
  • Po vyndání z trouby nechte vychladnout a namáčejte ve vegan čoko nebo kokosovém máslu.
  • Po úplném vychladnutí i s polevou můžete skladovat v lednici až 5 dnů.

Dobrou :)





← Mohlo by vás také zajímat
Recenze knížky: Nespěchejte do rakve (Tomáš Kašpar)

 

Doporučujeme →
Může naše tělo fungovat bez vody?

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)