Quinoa víkend - co to vlastně je a proč je super! - 1. část

Tento víkend přitvrzujeme v obsahu vápníku a hořčíku a přinášíme vám na našem blogu quinou! :)

17. 06. 2017

Quinoa víkend - co to vlastně je a proč je super! - 1. část

Dnešní víkend věnujeme superpotravině quinoa, která se nazývá také jako merllík čilský. Pochází z Jižní Ameriky a dříve se hojně používala jako obilnina. Mlela se z ní mouka a používala se při přípravě kaší a zahuštění polévek.

Quinou znali už i Inkové - uctívali jí jako “matku zrn”. Byla určená hlavně pro malé děti a válečníky (dávala jim sílu i léčila zranění. Rostlinné bílkoviny příznivě působí na růst svalové hmoty a regeneraci poničených tkání.) Zájem o tuto superpotravinu přetrval dodnes.

Quinoa existuje ve třech druzích. 

  • Bílá má jemnou máslovou chuť, podobá se bílé rýži (ale je mnohem více zdravější)
  • Červená qui. je křupavější a má oříškovou příchuť.
  • Černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.

Proč je quinoa super(potravina)?

  • Je velmi bohatá na vlákninu. Tím zvyšuje pohyblivost střev a zrychluje spalování tuků a podporuje vstřebávání výživných látek.
  • Vláknina obsažená v quinoe je nerozpustná, takže předchází vzniku žlučových kamenů a pomáhá z těla vylučovat toxiny.
  • Obsahuje spousty bílkovin, i když není maso.
  • Bílkoviny obsažené v quinoe jsou vyváženou kompozicí všech esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje.To pomáhá zmírňovat různá onemocnění a zdravotní obtíže.
  • Je plná minerálů, zvláště vápníku a hořčíku.
  • Vápník v quinoe posiluje kosti a může zmírnit problém shrbených zad v pozdějším věku.
  • Kombinace hořčíku a vápníku pomáhá také lepšímu spánku.
  • Quinoa díky komplexním uhlohydrátům dodává energii.
  • Upravuje hladinu cukru v krvi, je ideální pro diabetiky.
  • Chcete zhubnout? Quinoa má nízký glykemický index, proto zasytí na dlouhou dobu.
  • V neposlední řadě je to také bezlepková potravina.

Využití qui.

Její chuť je neutrální - nechutná skoro nijak. Avšak díky svojí struktuře je na jídlo velmi příjemná a hodí se skoro ke všemu. Na sladko, na slano, do salátů, zapéct se zeleninou, masem i sýrem, přidat do těsta na lívance, udělat z ní kaši, přidat jí k rýži jako příloze ….

Doufáme, že jste namotivování a chcete jí! :)

Během tohoto víkendu vám přineseme zajímavé a rychlé recepty. Zatím si jděte koupit trochu merlíku :)





 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)