Alternativy v boji proti zubnimu kazu?

Zubní kaz je nepříjemnou záležitostí, která nás nutí urychleně navštívit zubní ordinaci. Ale věděli jste, že existují alternativy v boji proti zubnímu kazu?

04. 04. 2019

Alternativy v boji proti zubnimu kazu?

Všichni znají zubní ordinaci od útlého věku a vědí, že pokud zanedbají ústní hygienu, budou mít kazy a ty se budou muset vyvrtat. Je to ale opravdu tak jednostranné?

Zdravou stravou proti kazům

Každý asi zná fakt, že jedním ze zásadních příčin špatných zubů je nezdravá strava, hlavně tedy hodně sladkého a špatné čištění nebo nečištění zubů.

Už moc se ale neřeší, jaké máme v ústech prostředí dlouhodobě i při pravidelném čištění zubů. V ústech se totiž mění pH slin na základě stravy kterou dlouhodobě jíme.
Nezdravá strava je mimo jiné kyselinotvorná a vytváří v těle kyselé odpady. Příliš kyselého odpadu v těle vede ke kolísání pH v ústech a pokud je pH nižší než u zdravého člověka (není zásadité), pak dochází k větší náchylnosti k poškození zubní skloviny a dále ke tvorbě zubního kazu.

Pokud se tedy orientujete dlouhodobě na zdravější způsob života, máte mnohem menší riziko kazů.

Jak na zubní kaz? Jedlá soda?

Pokud i přes náš zdravý způsob života se nějaký ten kaz ukáže, existuje možná alternativa. Princip je jednoduchý.

Kartáček namočíme do vody a za mokra ponoříme do běžné kuchyňské jedlé sody, která se na něho přichytí. (lze i za sucha) A normálním způsobem si s ní čistíme zuby. Nejopatrnější způsob použití je měsíční kůra 2-3x týdně a tato kůra 2x do roka. 30minut před čištěním se nesmí nic jíst, to však platí i pro normální čištění zubů,

Jak jedlá soda funguje?

Jedlá soda má jemný abrazivní (brusný) účinek, čímž pomůže ze zubů odstranit povlak. Proto se nedoporučuje ji používat dlouhodobě. Také je zásaditá, pomůže změnit pH v ústech a tím zamezuje tvorbě zubnímu kazu a u stávajících kazů zastavuje jejich dalšímu postupu. Při tření o kaz dochází také k chemickým reakcím, které zubní kaz rozpouštějí. Dále neutralizuje bakterie v ústech a tím zlepšuje špatný dech. Velkou změnou projde také barva zubů, která se čištěním vybělí a rozzáří váš úsměv.

 

Vlastní zkušenosti

Čištění zubů jedlou sodou není nic složitého, soda má lehce slanou chuť a čištění s ní není nijak nepříjemné. Při čištění jazyka lze cítit větší abrazivní efekt (proto opatrně) a při působení u mne šlo cítit z počátku lehké štipkání, což může být ovšem případ od případu. Nechával jsem sodu v puse i delší dobu a nezaznamenal jsem žádné negativní projevy. Naopak jsem měl z čištění lepší pocit než při čištění klasickou pastou. Chuťově je mnohdy lepší než některé speciální pasty, které jsou vyloženě hnusné.
Již po dvou-třech týdnech jsem při čištění začal zaznamenávat, že můj úsměv je trošku bělejší, zubní kaz je čistější a jakoby se zmenšil, tedy začal ustupovat.
Další babská rada, která má zjevně něco do sebe.  Bohužel se doporučuje sodu použávat pouze 2 měsíce, ale určitě se k ní opět na podzim za 2 měsíce vrátím.





 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)