Kocovina aneb jak s ní zatočit

Různé oslavy, silvestr, párty a jiné příležitosti, kde se dostaneme do kontaktu s alkoholem, nám můžou přinést celkem náročná rána. Mrkněte na náš článek, jak můžete takovým ránům předcházet a naopak, co nám pomůže, dostat se co nejdříve zpět do kondice.

29. 12. 2019

Kocovina aneb jak s ní zatočit

Asi každý se s tím setkal. Ta náročná rána, pomalejší rozjezd, bolest celého těla, neskutečná žíteň po probdělých nocích, kde bylo i dostatek alkoholu. A vy přemýšlíte, jakým způsobem se dostat zpět do své kondice bez toho, aniž byste museli sáhnout po nějakých lécích. Věříme, že si v našem článku, každý najde to své, neboť musíme mít na paměti, že jediný lék či rada pro všechny na kocovinu, neexistuje. Každý jsme originál,  a tím pádem na každého z nás zabírá něco jiného.  Stále mějte na paměti, že alkohol zatěžuje velkým způsobem naše tělo, především játra, jejichž hlavní funkcí je úprava živin a která s odbouráváním alkoholu mají plné ruce práce. Při takovém hodování zahltíme tělo toxickými látkami a kocovina je vlastně způsob, jak se jich tělo snaží zbavit, tak Vám přinášíme pár tipů a rad, jak si pomoci. 

Co se odehrává v našem těle a jaké jsou příznaky:

  • máme překyselený žaludek, 
  • cítíme se dehydratovaní,
  • naše játra mají plné ruce práce s odbouráváním alkoholu a nemají čas na přeměnu cukrů,
  • bolest celého těla (např. bolest hlavy při požití alkoholu způsobují roztahující se buňky, které jsou příčinou rozpínání mozku., příčinou také ale může být dehydratece),
  • únava, vyčerpání, cítíme nedostatek energie - neboť aby tělo zpracovalo takové množství alkoholu, musí vydat spousty energie, následkem může být i zimnice,
  • dostavují se zažívací i střevní potíže - alkohol podráždí sliznici trávicího traktu, nemá dostatek nealkoholických tekutin,
  • chybí nám vitamíny, minerály,
  • pálí nás žáha,
  • v ústech se nám objeví nepříjemná pachuť,
  • někteří bojují i s poruchami spánku a koncentrací,
  • pociťujeme větší citlivost na světlo a zvuk,

 

Jako prevenci můžeme brát tyto rady: 

  1. Nepijte na lačný žaludek.
  2. PIijte pomalu a s každou sklenicí alkoholu si dopřejte sklenici vody. Nekombinujte více druhů. 
  3. Vyhněte se perlivým alkoholickým nápojům. 
  4. Během konzumace alkoholu se vyhněte kofeinu, který v tu chvíli utlačí únavu (projev těla, že už stačilo) a více dehydratuje.
  5. Snažte se předtím dopřát ovoce bohaté na vitamíny B a C (zkuste např. pomerančový, grepový či rajčatový džus).
  6. Z potravin se dále doporučují: chléb, těstoviny.
  7. Nedrážděte žaludek příliš teplými či studenými nápoji. 
  8. Před spaním a hned po probuzení si dopřejte sklenici čisté, neperlivé, neochucené vody. 
  9. Nechoďte spát hned jakmile dopijete poslední skleničku, chvíli vyčkejte, neboť alkohol se do krve uvolňuje postupně a nebyla by šance, že se zředí s vodou, Vaše tělo se zpomalí a zpomalí se i odbourávání alkoholu. 

 

Jak úspěšně zatočit s kocovinou

  • Dopřejte si vydatný spánek, Vaše tělo se cítí vyčerpaně a potřebuje si odpočinout.
  • Vyražte na krátkou procházku, četstvý vzduch Vám jedině prospěje.
  • Některým jedincům zabírá i studená sprcha, která Vaše tělo nastartuje a Vy se budete cítiv více svěží. 

 

  • Uvařte si bylinkový čaj - mátový, řebříčkový, heřmánkový + přidejte med  či zázvorovou limonádu (zázvor zklidňuje) - zalijte čerstvé plátky zázvoru horkou vodou, nechte vychladnout a vypijte, pokud se na teplé necítíte dopřejte si citrónovou nebo limetkovou šťávu. 
  • Pokud musíte mít ráno kávu, dopřejte si ji, až po vydatném doplnění nealkoholických tekutin, pokud ne, raději se jí pro dané ráno vyhněte.
  • Mléko či smetanová zmrzlina zklidní podrážděnou žaludeční sliznici. 
  • Pokud to Vaše tělo dovolí, dopřejte si bohatou snídani, klidně i zelňačku či pořádnou česnekovou polévku (nemáte-li ji připravenou, zkuste rychlorecept - stroužek česneku rozetřete se solí, přidejte trochu kvalitního oleje a zalijte horkou vodou .
  • Chváleným pomocníkem je i chřest, který je bohatý na aminokyseliny a minerály, které stimulují funkci enzymů odbourávajících alkohol.
  • Dalšími vhodnými potravinami jsou: vejce, banány, celozrnné pečivo, ovesné vločky, cizrna, hnědá rýže, nakládané okurky, avokádo či špenát(kteří jsou skvělým zdrojem draslíku, který je potřeba po konzumaci alkoholu doplnit), mango, bobulovité ovoce (sice Vás zbytkového alkoholu nezbaví, ale pomůže hydrataci).




 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)