Čočka

Čočka je výborným zdrojem energie, bílkovin, vitamínů a dalších prospěšných látek. Oproti ostatním luštěninám má výhodu, že se vaří kratší dobu a některé druhy se nemusí předem dlouze namáčet. Díky více druhům, si každý najde určitě tu svou oblíbenou.

20. 03. 2020

Čočka

Čočka je jednou z nejstarších luštěnin, které člověk pěstoval a pěstuje. Nejen v prodejnách zdravé výživy, ale i v klasických obchodech můžeme nalézt několik variant. Kromě hnědé a tmavozelené, kterou znaly už naše babičky, dnes trh přináší jak červenou, bílou, žlutou, tak černou čočku zvanou Beluga. Druhy se od sebe nějak výrazně neliší, jejich rozdílnost spočívá spíš v chuti, v barvě a konzistenci. Hodí se jak do polévek, salátů, dušených pokrmů, zeleninových příloh, tak i do omáček. Luštěniny jsou obecně velmi zdravé, a tak by si měly najít místo v našem jídelníčku každý týden. Pokud je necháme naklíčit, jejich příznivé účinky na naše zdraví se zněkolikanásobí. S rozvahou by měli čočku konzumovat ti, kteří trpí prolémy spojené s dnou. 

Čočka je zdrojem: 

  • bílkovin,
  • rozpustné i nerozpustné vlákniny,
  • kyseliny listové,
  • hořčíku,
  • železa,
  • selenu,
  • fosforu,
  • draslíku,
  • vápníku,
  • zinku,
  • vitamínů A, B1, B6, C, E...

Proč je pro naše zdraví tak důležitá?

  • pozitivní vliv v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním,
  • napomáhá v boji s obezitou, pomáhá při hubnutí - také díky nízkému obsahu tuku a kalorií,
  • pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi,
  • rychle zasytí, ale na druhou stranu pozvolna uvolňuje zásoby energie,
  • vhodná pro ty, kteří potřebují zvýšit hladinu železa (zejména ti, kteří jsou vystaveni větší fyzické zátěži - např. těhotné ženy),
  • pomáhá snižovat cholesterol, a tím i riziko infarktu nebo mrtvice,
  • pomáhá optimalizovat tělesné pH - pomáhá bojovat s kyselím prostředím, podporuje zdravý růst bakterií ve střevě, což je důležité při absorpci živin,
  • napomáhá při střevních obtížích jako je např. zácpa,
  • díky nerozpustné vláknině příznivě ovlivňuje trávicí systém, ale i imunitní, neboť se zcela snadněji odstraní toxiny a odpadní látky,
  • podpora nervové soustavy a tvorby červených krvinek,
  • působí jako prevence proti rozvoji vysokého krevního tlaku.

Základní druhy:

Klasická zelená čočka (velkozrnná)

Nejpoužívanější druh čočky. Je nutné ji namáčet. Hodí se pro přípravu čočky na kyselo, polévek, pomazánek. Skvěle se kombinuje se zeleninou a obilovinami. 

Hnědá čočka (Pardina)

Pevnější, rozvařuje se. Vnitřek bývá světlejší. Jemná oříšková chuť. Skvělá volba při přípravě salátů. Hodí se do polévek či vegetariánských burgerů. Zpravidla se namáčí. 

Tmavězelená čočka (čočka Puy, Berry)

Název se odvozuje od místa, kde se pěstuje. Drobná, zemitá chuť. Délka vaření je delší. Po uvaření zůstává pevnější. Nejčastěji se používá do salátů a tam, kde oceníme její tvrdost. Nemusí se namáčet. 

Bílá čočka

Je vlastně čočka černá, ale loupaná. Tím získává jemnější chuť. Používá se k zahuštění polévek, omáček a krémů. Připravují se z ní i koláčky či knedlíky. 

Žlutá čočka (zlatá)

Velmi nizký obsah tuku, ale vysoký podíl bílkovin. Ve vegetariánské kuchyni se nejčastěji používá jako náhražka za maso. Například v Indii se nejčastěji připravuje s kari kořením. Lehce stravitelná, nenadýmá. Skvěle se kombinuje s indickým kořením. 

Červená čočka

Jedná se o čočku loupanou. Jemnější nasládlejší chuť, krátká doba přípravy, (rychle se rozvaří, částečně ztrácí svoji jasnou červenou barvu), lehce stravitelná, nenadýmá. Vhodná jako rychlá odpolední svačinka. Hodí se pro miminka v době zavádění prvních tuhých příkrmů, díky jejím vlastnostem i pro kojící maminky. U těhotných maminek mírní nevolnosti. Nemusí se namáčet, stačí lehce propláchnout. Používá se při přípravě polévek, pyré, pečiva nebo jako zahušťovadlo. K dochucení se nejčastěji používá kmín, kurkuma, paprika, majoránka. 

Černá čočka (Beluga x "kaviár")

Drobnější tvar, oříšková chuť, skvěle se hodí po polévek, salátů, nádivek, pomazánek, rizota. Vysoká nutriční hodnota. Černý pigment obsahuje antioxidanty, které se například nacházejí v borůvkách či ostružínách. Svoji barvu si uchovává i po uvaření. Není nutné namáčet, vhodná pro ty, kteří na pokrm spěchají. 

Tipy pro Vás:

  1. Pro snížení nadýmání (pokud se konzumují pravidelně, střevní mikroflóra se upraví a nadýmaní není tak veliké) z luštěnin se používají různé bylinky - kmín, tymián, bazalka, zázvor.
  2. Čočka by se neměla konzumovat syrová, pokud si ji tedy nedáte dva až tři dny dopředu naklíčit - před samotným naklíčením se doporučuje čočku na 8-12h namočit.
  3. Z jednoho šálku čočky, zpravidla po uvaření vzniknou šálky dva.
  4. Uvařenou čočku lze zamrazit.
  5. Uvařte si najednou více čočky - přebytek můžete nalít do formiček a později použít k zahuštění polévek, omáček.
  6. Rozmačkaná čočka smíchaná s moukou se přikládá na bolavá místa - urychluje hojení.




 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)