Batátové pyré

Zkuste třeba někdy vyměnit obyčejné brambory za batáty, neboli sladké brambory. Mají například zhruba osmkrát více vápníku a vitamínu A, které naše tělo velmi potřebuje.

22. 08. 2018

Batátové pyré

Batátové pyré pro kojence (6m+)

Ingredience:

  • batát
  • voda 
  • olej/máslo


Postup:

1. Batát ostrouháme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. 

2. Vložíme do hrnce, přidáme vodu a vaříme v páře do měkka cca 15 minut.  Po uvaření si oddělíme část vody, kterou poté použijeme k ředění stravy.

3. Uvařené batáty rozmixueme, propasírujeme nebo rozmačkejeme.  Pomocí vody, kterou jsme oddělili, upravíme hustotu kašičky tak, aby vyhovovala vašemu dítěti. Kašičku můžete zjemnit přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.

Batát se dá připravit i dopředu do mrazáku. Potřebné množství dýně připraví stejným postupem. Osobně se mi osvědčilo dávat dýni do pytlíčků po 100 ml ( z jedné sladké brambory jsem uvařila cca 1 litr pyré).

Tip: 
Batáty jsou u nás stále ještě neobvyklé, ale stojí za to je vyzkoušet, protože jde o velice chutnou zeleninu. Nasládlou chuť ocení vaše děti a vy oceníte rychlost, s jakou se uvaří do měkka. Koupit se dají po celý rok v každém větším supermarketu. Skladují se jako brambory, tedy mimo ledničku.

 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)