Domácí 24h jogurt

Proč si dělat doma 24h jogurt a jaké má výhody oproti jogurtu kupovanému?

24. 10. 2023

Domácí 24h jogurt

    Ingredience:
    alternativy -
    kde koupit -    

  • 1l plnotučné mléko  
  • 100g bio jogurt  
  • dle chuti konopných semínek (loupané)  
  • dle chuti čerstvých či zmrazených borůvek  
  • dle chuti medu  

Výroba domácího jogurtu je jednoduchá, potřebujete pro něj plnotučné pasterizované mléko, startovací jogurt a vhodné podmínky. Snadno tak vyrobíte tolik jogurtu, že budete zněho moci dělat třeba tvaroh. :-)

Udržení správné teploty a prostředí pro domácí jogurt

Klasický způsob výroby jogurtu spočívá v zahřátí mléka cca na 38˚~45°C a tuto teplotu udržovat po celou dobu zrání (4-8h). To může být v domácích podmínkách problém a nedodržení podmínek může vést k tomu, že se jogurt nepovede. Dnes jsou však už rozšířené domácí jogurtovače, které teplotu udržují za vás a investice není nikterak velká a není nutné kupovat žádné drahé. Pokud budete pořizovat jogurtovač s funkcí nastavení doby zrání jogurtu, určitě ať má možnost nastavaní do 24h a teplotu 42˚C.
S jogurtovačem zvládne výrobu i 7-mi leté dítě, které lze tak snadno zapojit do přípravy svačiny a o to víc bude mít z jogurtu větší radost. :-)

Výroba 24h jogurty

Je to velmi snadné, do nádob na jogurty nalijeme kvalitní plnotučné mléko (žádnou obarvenou vodu :-) ) a přidáme lžičku oblíbeného kvalitního čistého bílého jogurtu v bio kvalitě (bez příměsí, neslazený apod). Trohu rozmýcháme a necháme v jogurtovači 24h zrát. Pak už jen dáme do ledničky a skvělé domácí jogurty jsou hotové. Dají se jen tak nebo skvělé jsou s medem, borůvkami a s loupanými konopnými semínkami.

Proč zrovna 24h jogurt?

Jednoduše řečeno, když na něco spěcháme, výsledek nebude vždy úplně dobrý. Kratší doba fermentace neumožňuje dokonalou přeměnu laktózy a jogurt s kratší dobou zrání 4-8h tedy obsahuje stále mnoho laktózy a ta není pro naše tělo a bříško přirozená, obvzlášť pro lidi co drží SCD dietu. 24h jogurt dle SCD obsahuje okolo 700 miliard živých bakterií.

Výsledný jogurt je opravdu lahodný, zdravý a můžeme jen doporučit.

 

Další TIPY:

 

ZDROJ: 24h SCD jogurt
 

← Mohlo by vás také zajímat
Vliv konzervování na zdraví a proč to děláme

 

Doporučujeme →
Lněné semínko

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)