Vliv konzervování na zdraví a proč to děláme

Každá akce vyvolává reakci, stejně tak každá úprava základních potravin má svoje důsledky. A jak je to s konzervací?

17. 06. 2022

Vliv konzervování na zdraví a proč to děláme

Každý profesionální výživový poradce doporučuje jíst prvopotraviny, tedy potraviny bez dalších úprav. Vždy však nemáme takovou možnost a proto někdy musíme sáhnout po potravinách s delší trvanlivostí, delší než je ta přirozená nastavená přírodou.

Pohodlnost a zdraví jsou na opačných myskách vah

Jak prodejci, tak i my chceme po potravinách co nejdelší trvanlivost, aby se nám jídlo nekazilo a zároveň jsme tak často nemuseli do krámu. Než se produkty dostanou do naší ledničky, musí vydržet změny podmínek, teplot, putují obrovské vzdálenosti, vyčkávájí ve skladech a v regálech. Delší trvanlivost jednoznačně všichni chceme.

Jedním z nejběžnějších produktů s uměle prodlouženou trvanlivostí a s masivním nasazením je například kohoutková voda.

Zároveň je nutné udržet cenu za zvýšení trvanlivosti v rozumných mezích a minimalizovat tak náklady, ať nás to zase tolik nestojí. A to je kámen úrazu. Levná řešení jsou v důsledku mnohdy velmi drahá.

Jak se dělá trvanlivost?

Přirozeně potraviny putovali od zdroje (výrobce = například strom), rovnou do našeho žaludku. Potraviny, po oddělení od zásobování živinami, se začali oddávat rozkládání. Některé potraviny se kazí méně než jiné, mají přirozeně delší trvanlivost.

Například různá semínka mají ochranou vrstvičku, která pomáhá chránit semínko. Tato vrstvička je však pro nás "škodlivá", jde o jedy. To dává smysl, když chceme potraviny uchránit rozkladu, který dělají malé mikroorganizmi, musíme je od nich uchránit. A to je přírodní princip, který se od přírody naučili používat i v průmyslu.

Pokud potraviny zabalíme do ochrané atmosféry nebo roztoku s jedy, potraviny vydrží déle, protože je jedy ochrání. Menší množství naše tělo bez větších problémů zvládne, příroda přidává na trvanlivosti jen "trošku", ale lidé to celé opět vylepšili a trvanlivosti máme od týdnů po roky. Jedy jsou dnes prakticky všude...

Jedy, potraviny a čas

Semínka se časem ochrané slupky přirozeně zbaví, aby mohlo klíčit. Tomu sami pomáháme tím, že je na čas necháváme odmočit, aby se odplavil ochraný obal a my je mohli jíst bez škodlivých látek. Ale dnešní průmyslově připravené a balené potraviny to tak zařízené nemají...
To znamená, že jedy, které se dostanou do potravin, konzumujeme také a škodí nám. A to je také jeden z důvodů, proč výživový poradci a zdravíčkáři průmyslové potraviny nedoporučují.

Co v delším čase nerozloží příroda, jen těžko v tak krátkém čase rozloží naše tělo.

Kumulace potravin obsahující různé jedy je dnes extrémní. Samostatně nejsou tyto potraviny zase tak velký problém a mají všechna nutná povolení. Společně pro nás tvoří obrovskou zátěž a dlouhodobě tak způsobují vážné komplikace.

Kromě svých primárních škodlivostí také posunují potraviny více do kyselé oblasti = tyto potraviny vytváří v těle více kyselého odpadu. Okyselené potraviny pak negativně působí na naše zdraví tím, že snižují "kapacitu" naší acidobazické rovnováhy a to vede k dalším problémům do budoucna.

Čemu se vyvarovat - špatná Éčka

Konzervačních látek (E200 - E297) a různých aditiv je velké množství a obecně se z Éček nedoporučuje jako škodlivé:

E107 - Žluť 2G, E110 - Žluť SY, E120 - Kyselina karmínová, E121 - Citronová červeň 2, E123 - Amarant ( Cl potravinářská červeň 9 ), E124 - Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7, Košenilová červeň A), E128 - Červeň 2G ( Cl potravinářská červeň 10, Azogeranin ), E132 - Indigotin ( Cl potravinářská modř 1, Indigocarmine ), E133 - Brilantní modř FCF ( Cl potravinářská modř 2 ), E155 - Hněď HT ( CI potravinářská hněď 3 ), E210 - Kyselina Benzoová, E220 - Oxid siřičitý, E221 - Siřičitan sodný, E222 - Hydrogensiřičitan sodný, E223 - Disiřičitan sodný, E224 - Disiřičitan draselný, E225 - Siřičitan draselný, E226 - Siřičitan vápenatý, E227 - Hydrogensiřičitan vápenatý, E228 - Hydrogensiřičitan draselný, E230 - Bifenyl, E232 - Orthofenylfenolát sodný, E240 - Formaldehyd, E249 - Dusitan draselný, E250 - Dusitan sodný, E284 - Kyselina boritá, E285 - Tetraboritan sodný (Borax), E312 - Dodecylgallát, E319 - Terciální butylhydrochinon (TBHQ), E620 - Kyselina l-glutamová, E621 - L-glutaman sodný, E622 - Glutaman draselný, E623 - Glutaman vápenatý, E624 - Glutaman amonný, E625 - Glutaman hořečnatý, E921 - L-cystin, E924a - Bromičnan draselný, E925 - Chlor, E940 - Dichlordifluormetan, E951 - Aspartam, E952 - Cyklamáty, E954 - Sacharin a jeho soli

Že toho je hodně? To teda. Tady se vyplatí už nějaká mobilní aplikace, která vám po nascanování čárového kódu zvýrazní, co za škodlivá Ečka potravina obsahuje. Ale o Éčkách někdy jindy.

Alternativy ke konzervaci

Pokud si nechceme ničit zdraví, není jiná cesta než opustit svou komfortní zónu a smířit se s kratší trvanlivostí a vybírat potraviny s minimem škodlivých Éček. Zaměřit se zpět na potraviny Bez konzervace - nakupujte častěji a méně potravin -, a na Vlastní produkci - zkrácení trasy od výrobce a sami víte, jak si potraviny děláte.

Přírodní formou konzervace, která lze zvládnout i doma je Sušení a Fermentace - přírodní konzervace, kterou naše tělo miluje. O tom ale zase jindy.

Tedy když to shrnu, dávejte si pozor na to, jaké potraviny konzumujete, ale také i na to, jak jsou konzervované. Snažte se alespoň výrazně omezit potraviny s uměle prodlouženou trvanlivostí!

 

 





 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)