Triky a nápady, jak přilákat děti k zelenině a ovoci

Přinášíme Vám článek, kde naleznete několik nápadů a triků, jak děti různých věkových kategorií nalákat k bohatší konzumaci zeleniny a ovoce.

22. 06. 2020

Triky a nápady, jak přilákat děti k zelenině a ovoci

Možná to znáte, chcete svému dítěti dopřát dostatek zeleniny a ovoce, ale jemu se prostě nechce a bohužel to není jen krátkodobá záležitost. Začínáte mít obavy, aby mělo dostatek vitamínů a přemýšlíte, čím je nahradit. Pokud zrovna nepatříte mezi rodiče, prarodiče, tetičky, strýčky...., kterým děti zeleninu a ovoce jedí v dostatečném množství, nezoufejte a zkuste nějaký z nápadů, který bude jak pro Vás, tak pro Vaši ratolest obohacující. Dětská strava by měla být pestrá, rozmanitá, s důrazem na různé vitamíny a minerály, neboť děti jsou velmi aktivní a stále se vyvíjejí. 

Tím prvním bodem, nad kterým bychom se měli zamyslet, je, jaký dáváme my osobně příklad našim dětem. Pokud dítě uvidí, že ani my nejevíme velký zájem o zeleninu či ovoce, bude špatně chápat, proč zrovna ono má jíst jinak. Někdy to ale není záměr, jen se nevědomky zanedbáváme, nestíháme, ale dítěti chceme dopřát to nejlepší. 

Můžeme začít samotným těhotenstvím. Různé testy dokazují, že složení stravy matky v těhotenství, ovlivňuje budoucí stravování potomka. Proto se těhotným ženám doporučuje pestrý a vyvážený jídelníček s dostatečným přísunem zeleniny, ovoce, s tím spojenou kyselinou listovou a další. Dítě si tak pomalinku zvyká na různé chutě a později s nimi nemusí být takový boj. Dítě vlastně v tomto období skrz matku získává různé ínformace z okolního světa včetně různých chutí,

Pokud přestoupíme do další fáze - k batolatům, tak je především na rodičích, zda s příkrmy začnou od půl roka, dříve či později. Je také velký rozdíl, zda je miminko na umělé stravě či je kojené (to je ale jiná kapitola). Jde především o to, že pokud nabídneme dítěti kašičku, která ja nabitá cukrem, různými sladidly s jahodami, které neviděly jahody ani z rychlíku, hůře si pak bude zvykat třeba na domácí ovesnou či krupicovou kaši s ovocem. Pokud začínáme s příkrmy, tak se uvádí, že dítěti je potřeba nabídnout danou potravinu i vícekrát (některé zdroje úvádí 10x, 13x, 16x) než si na chuť zvykne a pozná, zda mu konkrétní potravina opravdu chutná či nikoliv. Některé potraviny můžou samozřejmě zachutnat hned (Například můj syn, když dostal na ochutnání třešeň, hned ji vyplivnul, za dva dny jsem ji zkusila dát znova, kousal a převaloval si ji v pusince docela dlouho a po pár dnech, kdyby mohl, jí třešně na kila. ) . Malé děti rády objevují, proto nechte to své, ať si zeleninu či ovoce detailně prozkoumá, osahá, vloží a vyndá z úst. 

Je samozřejmě možné, že dítě má na danou potravinu alergii nebo si samo uvědomuje, že mu bývá po určitém druhu špatně, dítě se tak instinktivně potravině vyhýbá. Proto je dobré i pozorovat, pokud zkoušíte nový druh, zda se neosypalo, zda netrpí bolestí bříška....

Ve školním věku (ať už školkovém či školském) se rády zapojují do přípravy různých jídel. Odborníci radí, aby děti byly zapojovány už při sestavování jídelníčku a byly součástí (pokud to je samozřejmě možné) nákupu. 

  • Nechte je při vaření pomáhat - Ano možná toho pak bude víc k úklidu, ale není důležitější se pobavit a zkusit tak, zda nenajde k těmto potravinám bližší vztah? Zkuste dát dítěti za úkol, aby si našlo nějaký zdravý recept s ovocem a zeleninou, dejte mu možnost, aby sepsalo nákupní seznam, pod Vaším dohledem nakoupilo a zkusilo uvařit. 
  • Mluvte s nimi o zelenině a ovoci - Je důležité vědět nebo se aspoň pokusit zjistit, proč daná potravina dítěti nechutná. Někomu chutná paprika grilovaná/někdo ji raději čerstvou, někdo nejí broskev, protože mu vadí "chlupatá" slupka - tak stačí oloupat, někdo má radši zeleninový salát se zálivkou/jiní suchý....V tomto bodu můžete dítě klidně i seznamovat, jak co a kde roste nebo si dokonce zkusit něco malého vypěstovat.
  • Dejte na výběr - Když se dítěte zeptáte: "Dáš si k svačince jablíčko nebo hrušku?" Dítě bude mít pocit, že Vám na jeho názoru záleží. Tím Vy můžete i korigovat přísun různých vitamínů, protože asi těžko budete v období svačinky říkat pouze tuto větu.  Myslete, ale na to, že byste neměli mít výběr moc obsáhlý, aby to pak nezklouzlo k tomu, že sí dítě začně vymýšlet a vlastně nic nesní. 
  • Povolte uzdu své fantazii - Nabídněte dítěti různou zeleninu a ovoce, ať si z nich vykrajuje postavičky, zvířátka, obrazce. Povídejte si s ním u toho, vytvořte klidně i příběh a třeba zrovna dostanou na nějaký kousek chuť. Zde můžete i nenásilnou formou objasnit termín zdravý životní styl - např. Jak paní Mrkvová s panem Okurkou přemohli zlou čarodějku Čokolajdu.
  • Přidávejte zeleninu a ovoce do jejich oblíbených jídel - Snídá Vaše dítě ráno kaši? Zkuste jim tam nastrouhat jablíčko, rozmačkat banán, nalít šťávu z třesní. Do svačiny vložte plátek mrkve, okurky, ředvičky. Či k domácím bramborovým hranolkám (v troubě na olivovém oleji) přidejte hranolky celeru, mrkve. 
  • Mějte zeleninu a ovoce na očích/hned po ruce - Asi každý rodič má nějakou tu zásobu sladkostí, zkuste je dát tak, aby je dítě hned nenalezlo a zkusit mu dát na oči ovoce se zeleninou, třeba i nějak upravené (nakrájené, udělaný obrázek). 
  • Připravujte jinak - Pokud Vaše dítě odmítá mrkev, celer, zkuste je na malé kousky nakrájet do nějaké omáčky (přeci jen vařená mrkev chutná o něco jinak než syrová). Nebo rovnou celou omáčku/polévku rozmixujte.  Klidně si ze zeleniny nebo ovoce zkuste připravit dřeň či dokonce nanuk (skvěle se zde dají využít různé formičky). Různě vykrajujte - zajímavě v polévce vypadají hvězdičky z mrkve, petržele, celeru....
  • Zkuste smoothie - Míchejte, mixujte, ochutnávejte. 
  • Zkuste různé kombinace/přílohy - Třeba k nakrájené zelenině nějaký jogurtový dip, zakysaná smetana. 
  • Hrajte si - Zkoušeli jste hru na Restauraci? Rodič by klidně mohl být v roli číšníka. Či na Obchod? 
  • Jiný vyjadřovací způsob - "Dobře, budeme se dívat na pohádku, ale budeme u toho mlsat něco zdravého." 
  • Využijte barevného spektra - Zkuste si za pomoci ovoce a zeleniny s malými dětmi procvičovat barvy a přiřazovat stejnobarevné předměty (" Přines mi prosím k červenému jablíčku červené autíčko.")
  • Buďte dobře naladěni - Pokud Vaše dítě uvidí, s jakým "odporem" připravujete Vámi neoblíbenou např. brokolici, těžko si na ní bude mít také chuť. 
  • Nebuďte striktní - "Ne, teď ti nedám kousek mrkve, budeš ji mít až k obědu." Využijte toho, že na ní má právě v danou chvíli samo chuť. 
  • Vyzkoušejte různé bylinky - Záleží samozřejmě na věku dítěte, ale pokud už můžete začít s bazalkou, oregánem, kmínem a dalšími, vyzkoušejte pokrm takto dochutit. Některé bylinky i pomáhají proti nadýmání, je totiž i možné, že Vaše dítko odmítá květák né proto, že by mu nechutnal, ale proto, že nadýmá a jeho pak z něj bolí bříško. 
  • Jezte společně - Zkuste si dávat společné ovocné či zeleninové svačinky, pokud Vaše dítě uvidí, že i Vy s konzumací nemáte problém, třeba ho tím zlákáte. 

 

Hlavně neztrácejte naději, lidské chutě se celý život mění. Pokud půjdete jak Vy, tak Vaše okolí příkladem, věříme, že úspěch se brzy dostaví. 





 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)