Zázračné klíčky

Pokud dáváte přednost přírodním vitamínům, určitě si Vás získají luštěninové klíčky, které jsou chutným a levným zdrojem vitamínů, bílkovin, minerálů a enzymů.

28. 09. 2018

Zázračné klíčky

Už jako malé děti jsme na školách sázeli hrách či čočku do vaty jen tak pro zábavu. Zkušenější už klíčky využívají ke konzumaci (do salátů, polévek …) či k dekoraci pokrmů.

Klíčky skrývají v sobě spoustu vitamínů, minerálů, bílkovin, antioxidan a  proteinů. Po pár hodinánaklíčená lušteninach klíčení se v semínku zvyšuje obsah vitamínů o 50 - 200%. Proto přispívají ke správné funkci tělesných orgánů, působí preventivně (doporučené při onkologickém onemocnění), regeneračně i léčivě na naše tělo.

Semínko je silné samo o sobě, když za pomocí pár vlivů, dokáže vyplodit novou rostlinu.

Mnoho lidí si myslí, že klíčky patří jen do jídelníčků vegetariánům. Věřte, že v sychravém počasí nebo v zimě Vás nenabije víc energií a vitamíny tak, jako naklíčené luštěniny. Díky těmto plodinám dostanete na talíř čerstvý dar přírody, který k vám necestoval přes půl planety, ale naopak máme jedinečnou možnost si tyto plodiny vypěstovat za pár dní v pohodlí domova přímo “pod nosem”.

Naklíčené semínko v sobě ukrývá bohatou zásobu energie.  Díky tomu při jeho konzumaci získáte plno vitamínů, minerálů, proteinů a antioxidantů, zkrátka všechno, co naše tělo potřebuje. Mají  také detoxikační účinky (díky zelenému barvivu - chlorofylu) a obsahují spoustu enzymů, které tělu usnadňují trávení, a na rozdíl od luštěnin nenadýmají.

Každé semínko může udělat ozdobu na vašem talíři, ať je to cizrna, čočka, fazole, mungo (zelená fazolka), hořčice atd.  U některým semínek je potřeba nechat je vyrůst až do výhonků listů, např. řeřicha, jiné jsou výborné hned po naklíčení, třeba jako hrách.

Jestli chcete něco speciální, sáhněte po fenyklu, sezamu či chia semínkách.

Možností, jak využít v kuchyni klíčky a výhonky, je nepřeberně.luštěninové klíčky na talíři

  1. Naklíčená řeřicha, ředkvičky či hořčice se hodí v syrovém stavu do pomazánek a dipů nebo jako pikantní ozdoba pokrmů, ale také i jako příloha ke grilovaným pokrmům.

Naklíčené luštěniny lze jíst i v syrovém stavu (třeba v zeleninovém nebo těstovinovém salátu), ale stejně dobře je lze ponořit do vroucí vody nebo osmažit na pánvi.

  1. Z cizrnových klíčků doporučujeme udělat hummus.
  2. Z naklíčeného hrachu zase pomazánku s cibulí a česnekem.
  3. Klíčky munga se dají dokonce použít i na pizzu, pokud místo rajčatového základu použijete pesto.

Jak na klíčení luštěnin se dozvíte v článku Domácí klíčky. (připravujeme)