-
500 g
špaldové mouky
Alternativa: -
1,5l žičky
sušeného droždí
Alternativa: -
300 ml
mléka
Alternativa: -
2 lžíce
rozpuštěného másla
Alternativa: -
1 lžička
soli
Alternativa: -
1
žloutek
Alternativa: -
1
vejce
Alternativa: -
dle libosti
lněné, dýňové či slunečnicové semínko
Alternativa:
kde koupit -
Postup:
Nejdříve si zaděláme na kvásek. Z předem připraveného vlažného mléka si odlijeme 100 ml do misky a přisypeme droždí, cukr, pořádně zamícháme a necháme cca 10 minut odstát. Do nové mísy přidáme mouku, žloutek, sůl, máslo a zbylé mléko, nakonec i samotný kvásek. Vše důkladně propracujeme, doporučujeme se min 10-15 minut. Výsledné těsto se nesmí lepit, mělo by být hladké i přes to, že už nepřidáváte žádnou mouku. Vzniklý bochánek necháme v míse, zaprášíme moukou a na teplém místě necháme kynout.
Těsto po nakynutí již jen lehce povalujeme mezi prsty. Do celého těsta či vždy do oddělné části zapracujeme námi zvolená semínka a postupně pomocí tří pramenů tvarujeme housky. Takto připravené housky vyskládáme na plech, kde mají od sebe dostatek místa a necháme je ještě cca půl hodiny dokynout pod utěrkou. Poté je potřeme smíchaným vajíčkem s vodou, klidně opět posypeme semínky a vložíme do trouby.
V troubě pečeme na 180 °C přibližně 15 minut.
Náš tip: Pokud nemáte k dispozici teplé místo pro nakynutí těsta, pomožte si předehřátou troubou na 100 °C přibližně na 15 minut.