Špaldové housky se semínky

Není nad dobré domácí pečivo, ještě když si do něj můžete přidat libovolná semínka podle Vaší chuti, úspěch u Vašich chuťových buněk je určitě zaručen.

07. 10. 2020

Špaldové housky se semínky

    Ingredience:
    alternativy -
    kde koupit -    

  • 500 g špaldové mouky  
  • 1,5l žičky sušeného droždí  
  • 300 ml mléka  
  • 2 lžíce rozpuštěného másla  
  • 1 lžička soli  
  • 1 žloutek  
  • 1 vejce  
  • dle libosti lněné, dýňové či slunečnicové semínko  

Postup: 

Nejdříve si zaděláme na kvásek. Z předem připraveného vlažného mléka si odlijeme 100 ml do misky a přisypeme droždí, cukr, pořádně zamícháme a necháme cca 10 minut odstát. Do nové mísy přidáme mouku, žloutek, sůl, máslo a zbylé mléko, nakonec i samotný kvásek. Vše důkladně propracujeme, doporučujeme se min 10-15 minut. Výsledné těsto se nesmí lepit, mělo by být hladké i přes to, že už nepřidáváte žádnou mouku. Vzniklý bochánek necháme v míse, zaprášíme moukou a na teplém místě necháme kynout. 

Těsto po nakynutí již jen lehce povalujeme mezi prsty. Do celého těsta či vždy do oddělné části zapracujeme námi zvolená semínka a postupně pomocí tří pramenů tvarujeme housky.  Takto připravené housky vyskládáme na plech, kde mají od sebe dostatek místa a necháme je ještě cca půl hodiny dokynout pod utěrkou. Poté je potřeme smíchaným vajíčkem s vodou, klidně opět posypeme semínky a vložíme do trouby. 

V troubě pečeme na 180 °C přibližně 15 minut.

Náš tip: Pokud nemáte k dispozici teplé místo pro nakynutí těsta, pomožte si předehřátou troubou na 100 °C přibližně na 15 minut. 

 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)