Citrónový koláč

Milujete chuť citrónu? Tak tento recept je přímo pro Vás. Zároveň můžete spojit příjemné s užitečným, neboť tento zdravý recept je plný vitamínů z citrónu, a to nejen díky samotné šťávě, ale také díky kůře, která dodá koláči skvělou vůni.

26. 11. 2019

Citrónový koláč

     
    alternativy -
    kde koupit -    

  • Těsto: 200g špaldové mouky  
  • 120g másla  
  • 2 žloutky  
  • špetka soli  
  • kávová lžička nastrouhané citrónové kůry  
  • Krém: 4 vejce  
  • 100g másla  
  • 1 vanilkový lusk  
  • 70g citrónové šťávy  
  • nastrouhaná kůra ze 3 citrónů  
  • špetka soli  
  • 1-2 lžíce medu  

V míse si připravíme mouku, změklé máslo, žloutky, sůl a kůru. Těsto propracujeme tak, aby se nám nelepilo. Poté si vezmeme potravinářskou folii, těsto do ní zabalíme a necháme odpočinout v lednici po dobu 30 minut. 

Dále se vrhneme na přípravu krému. Smícháme vejce, sůl, citrónovou šťávou s kůrou, vanilkový lusk a med. Směs zahříváme nad vodní lázní tak dlouho, dokud jeho konzistence nebude připomínat pudink. Odstavíme a po vychladnutí vmícháme změklé máslo. 

Těsto si rozválíme na plát, vložíme do dortové formy a pečeme na 170°C po dobu 15 minut. Vychladlý korpus naplníme připraveným krémem a necháme odpočívat přes noc v lednici.