Dýně

Dýně je potravinou, která má v našich domácnostech široké využití. Skvěle se hodí jak do pokrmů, tak k různým dekoracím. Ukrývá v sobě hromadu vitamínů, minerálů, přesto je nízkokalorická, takže skvěle zapadá i do hubnoucího jídelníčku.

21. 09. 2020

Dýně

Dýně je považována za ovoce, ale z výživového hlediska ji řadíme mezi zeleninu, má nízký glykemický index. Nejčastěji bývá v kuchyni využívána dužina, jedlou částí jsou ale i květy, vlákna kolem semínek, slupka či semínka, ze kterých si můžete udělat skvělou plnohodnotnou svačinku nabitou vitamíny, minerály, nenasycenými mastnými kyselinami a mnoho dalšího.  Ze semínek se lisuje kvalitní dýňový olej, který podporuje zdravý chrup, kůži, vlasy, nehty a působí protizánětlivě, využívá se při bolestech krční páteře, jako pomocník při popáleninách či ekzémech. Dýni lze opékat, grilovat, smažit, péct, zavařovat, ve Vaší kuchyni ji můžete připravit na x způsobů. Zpravidla odpověď na to, jak vypadá dýně, odpovídáme menší, kulatá a oranžová. Jelikož existuje nepřeberné množství druhů, je i jejich velikost, chuť, barva opravdu velmi odlišná. Existuje i celá řada okrasných dýní, které využíváme nejčastěji jako podzimní dekorace. 

Mezi nejčastější a neznámější typy dýní patří: 

  1. Hokaido - nejoblíbenější druh, sytě oranžová barva, konzumuje se i se slupkou. Nejčastěji mívá při sklizni cca 3 kg.  Hodí se do polévek, jako příloha, kompot, do risota nebo jako pečená v troubě.  Existuje mnoho odrůd dýně Hokaido, takže i Hokaido může být zelené, modré. 
  2. Muškátová -  může dorůst až do hmotnosti 20 kg, Její barva může být od tmavě zelené po oranžovou v závislosti na zralosti a s výrazným žebrováváním. Sklízí se kousky o váze cca 6 kg. Slupka se loupe.  Vhodná je do polévek, salátů, pyré či koláčů. 
  3. Máslová - má typický hruškovitý nažloutlý tvar se semínky pouze ve spodní části, což je i její velkou výhodou, protože při vaření nezabere tolik času odstraňování semínek. Má jemnou chuť, hodí se tedy jak do sladkých jídel, tak jako pyré či k přípravě lívanců, cheesakeků. Slupku loupeme. 
  4. Špagetová - má protáhlý, oválný tvar se žlutou slupkou, která se nemusí loupat. Vlákna této dýně lze použít i jako náhrada za těstoviny. Její chuť není tak sladká, díky čemuž se i její vlákna hodí například jako nudle do vývarů. 

Co v sobě dýně vlastně ukrývá?

  • vysoký obsah betakarotenu - pomáhá proti stárnutí pokožky,
  • vitamín A - pomáhá tělu v boji proti infekcícm,
  • vitamíny B, C, E, K,
  • minerály - železo, hořčík, zinek, draslík, sodík,
  • karotenoidy,
  • vláknina - výborný pomocník při trávení i vyprazdňování,
  • zdroj nenasycených mastných kyselin,
  • obsahuje velké množství vody,
  • bílkoviny
  • ...

Jak nám dýně může pomoci? 

  • působí jako prevence proti zácpě i průjmu, neboť pozitivně ovlivňuje trávicí systém,
  • pomáhá zlepšit vzhled pokožky, vlasů, nehtů, též krásně hydratuje,
  • posiluje imunitní systém,
  • pomáhá snižovat krevní tlak
  • vhodný pomocník při hubnutí,
  • skvěle se hodí při detoxikaci,
  • přiznivě ovlivňuje činnost srdce i slinivky,
  • hodí se jak pomocník při revmatismu, dně či cukrovce,
  • příznivě ovlivňuje činnost ledvin - dýně je totiž močopudná,
  • pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu.

 

Dýně sklízíme se stopkou, Pokud je stopka již seschlá, je to známka, že dýně dozrála. Některé dýně potřebují ještě dozrávat několik týdnů po sklizni (neboť se musí sklízet než přijde "ledové období"), je potřeba jim dopřát ještě dostatek sluníčka, zároveň je mít schované před deštěm. Pokud již začne mrznout, přeneseme je do vnitřních prostor, kde je vhodné uskladnění při pokojové teplotě se sušším vzduchem. Při skladování by se neměly dotýkat, aby kolem nich mohl neustále proudit vzduch. 

Zajímavosti: 

  • Pochází z japonského ostrova s velmi vystihujícím názvem - Hokkaidó. 
  • Z některých dýní se po vysušení dužiny vyrábějí lidové nástroje či nádoby na víno. 
  • Mezi nejtěžší dýně na světě se zařadila dýně s hmotností dosahující 911 kg.