Srovnání ionizátorů vody Zivavoda.cz a UltraStream

Pustili jsme se do srovnání 2 nejstarších českých prodejců ionizátorů vody. Který ionizátor je lepší, umí toho více, je výhodnější a který vyhraje?

18. 01. 2023

Srovnání ionizátorů vody Zivavoda.cz a UltraStream

Ionizátory vody se prodávají na českém trhu již řadu let. Nejstaršími prodejci jsou Živá voda a ionizator-vody.cz. Obě firmy si připisují status nejstaršího prodejce ionizátorů vody v ČR a působí na českém trhu více jak 10 let.

© Copyright 2012 - 2023 | ŽiváVoda.cz     vs     ©2011-2023 ionizator-vody.cz

Jistě mají tedy obě značné zkušenosti a jdeme se pustit rovnou na výběr konkurenčních produktů.

Výběr ionizátorů vody Chanson a UltraStream

Obě firmy se zaměřují na trochu jiný segment trhu, takže nelze porovnávat produkty stejného technického řešení. V roce 2023 ZivaVoda.cz pracuje s cenami od 58 - 98 tisíc a ionizator-vody.cz od 9 - 19 tisíc. Z peprné komunikace ze dne 6. 1. 2023, která se k nám dostala do rukou to hezky vystihl zaměstnanec firmy ZivaVoda.cz pan Jan Starčevič, manžel jednatelky:

Takže si vzájemně nekonkurujeme, naopak vy můžete bohatší zákazníky posílat nám a my sociálně slabší k Vám, obojí za provizi.

Jan Starčevič - ŽiváVoda.cz

Tato představa se naštěstí pro koncového zákazníka nenaplnila a zřejmě tu bude nadále panovat zdravá tržní rivalita. V porovnání uvidíme, že ono řešení pro ty "bohatší zákazníky" nedopadlo zase tak dobře, ale nepředbíhejme.

Nejprodávanější zařízení u Zivavoda.cz je zároveň jejich nejlevnější, tedy produkt Miracle Max Plus za cca 59 tisíc, ale pro srovnání u verze Royale 9000 za 98 tisíc jsou parametry prakticky stejné, jen je lepší výkon u hodnot pH (což nemusí být až taková výhra) a dá se instalovat pod dřez. Jelikož zařízení od Zivavoda.cz jsou průtoková, tak jsme za ionizator-vody.cz vybrali průtokový minerální ionizátor vody UltraStream ve 2 variantách za 16 a 19 tisíc. Neprůtokové levnější ionizátory tedy vynecháme, ikdyž parametrově dosahují také velmi dobrých výsledků.

Souboj elektrického a minerálnáho ionizátoru vody

Zásadní rozdíl mezi zařízeními je, že Miracle je elektrický s klasickou elektrolýzou vody, vytváří se odpadní voda a z principu umožňuje dělat větší spektrum pH vody (zásaditou, filtrovanou a kyselou). K provozu potřebuje elektřinu a maximální hodnoty dosahuje při generování krajních hodnot pH.
UltraStream je minerální, nežádoucí látky filtruje a k provozu elektřinu nepotřebuje. Je zaměřen na pitný režim a vodu k pití, má proto pevně danou výstupní zásaditou vodu, jejíž vlastnosti může výrobce optimalizovat.

Každá varianta má svoje výhody a nevýhody, nás ale nyní budou zajímat tvrdá tabulková data a následně si vysvětlíme, co doopravdy o zařízení říkají:

Ionizátor

Miracle Max Plus

UltraStream

Šířka x hloubka x výška
(podle manuálu)

247 × 140 × 305
(256 × 170 × 315,4)

130 x 130 x 325

Výroba

TW

USA

Ovládání

display

páčkový přepínač nebo vodovodní baterie

pH

2,5 – 11,5

do pH 9.5

ORP (při max pH)

až -925 mV

až -500 mV

Cena základní

58 500,-

15 900,-

Cena se spodní montáží

75 000,- (typ Royale)

18 990,-

Dodatečná Ultrafiltrace

+ 9 800,-

není nutná

Výměna filtru (1x rok) + výměna ultrafiltrace

2 000,- + 5 500,-

5 990,-

 

Shrnutí co říkají tabulkové údaje o ionizátorech vody?

1) Rozměry
V horní instalaci bude zařízení na kuchyňské lince, zde bude rozhodně lépe vypadat menší válcový tvar UltraStreamu, který díky absenci elektroniky a displaye nepotřebuje zabírat tolik prostoru a lze vybírat z bílé nebo černo-stříbrné varianty.

2) Ovládání
Obě varianty se budou ovládat rychle a pohodlně. Jedinou komplikací u řešení s displayem může mít návštěva nebo starší lidé, kteří nebudou vědět co zmáčknout a budou mít z displaye obavu.

3) Výkon
Z hlediska tabulek se uvádí maximální a minimální výkon, avšak nikdo nebude pít vodu s pH 12, aby dostal maximální možné ORP hodnoty. Jelikož nejsou údaje přesně k dispozici, můžeme jen odhadovat a podívat se na podobná srovnání ve světě. Zde tedy buďte velmi obezřetní, protoře údaje ORP při pitném režimu pH mezi 8,5 až 9,5 se budou reálně pohybovat mezi -300 až -500mV. Tyto hodnoty dokáže vyrobit jakékoliv elektrické zařízení, které dokáže vygenerovat patřičné pH.

Pokud jde o ionizovanou vodu k pití (což je hlavní motivace pro zakoupení ionizátoru vody), pak výkonově jsou produkty vcelku srovnatelné a nelze říci, že by byl momentálně některý řádově lepší. UltraStream se však nespecializuje jen na ionizaci, ale má další filtrační vrstvy, řeší volný vodík atd, proto z celkového pohledu dokáže mnohem více bez dalších doplňkových zařízení.

Pořizovací a provozní náklady na ionizátor vody

Výkonově jsou sice zařízení srovnatelná, ale cenově jsou ionizátory od Zivavoda.cz skoro o řád vyšší. Zde jednoznačně v poměru cena/výkon vyhrává UltraStream.

Obecný problém u elektrických průtokových ionizátorů je zanášení (nehledě na automatické čištění je nutné několikrát ročně řešit čištění elektrod), což je zpravidla uvedeno až v manuálu zařízení a aby vše fungovalo jak má, je potřeba dodatečně dokoupit ultrafiltraci a rázem jsou pořizovací a roční náklady na elektrické průtokové ionizátory vody mnohem vyšší.

Pokud porovnáme pouze základní variantu Miracle, rozdíl v pořizovací ceně je 40 000,-, což by znamenalo, že UltraStream přestane být výhodnější až po 10 letech. Tak dlouho však elektronika a elektrody zpravidla nevydrží. Naproti tomu UltraStream lidé ve světě používají již přes 10 let a nic jim nebrání v tom dál pokračovat. Naopak UltraStream má jednu zajímavou vychytávku a tou je neustálá aktualizace zařízení (toho u vás doma). Stále dochází k drobným i větším vylepšení (poslední bylo přidání vrstvy Virus Guardian) a tak se nemusíte bát, že za rok budete mít doma výběhový typ.

Závěrečné hodnocení

2 různé firmy a 2 odlišné přístupy, ale jen jeden vítěz. Za nás v kategorii pitné ionizované vody jednoznačně vyhrává UltraStream od www.ionizator-vody.cz a to jak výkonem, tak především cenou, která bude jistě zajímavá i pro "bohatší" klientelu. :-) 

 





 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)