Goji - rudý diamant / elixír dlouhověkosti

V rámci našeho tématického týdne jsme pro vás připravili to nejzajímavější o super potravině Goji - kustovnici čínské.

01. 06. 2017

Goji - rudý diamant / elixír dlouhověkosti

Co to je vlastně Goji

Bobule Goji rostou na stromech výšky 2-3 metry, mezi nejvýznamější exportéry Goji patří Čína. Kvaita plodů se liší podle oblasti, kde se sklízí. Bobule mají velikost 2-3cm a sklízí se 2x ročně.

Goji jsou plody rostliny kustovnice čínské. Jejich chuť je opravdu zajímavá, připomíná něco mezi brusinkou, višní a šípkem.

Plody jsou narvány živinami. Obsahují osmnáct druhů aminokyselin, včetně devíti esenciálních aminokyselin. Dále dvacet dva stopových prvků (vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fosfor, selen, germanium atd.). Také karotenoidy a vitaminy A, C, E, B1, B2, B6. Obsahuje i protizánětlivý betasisterol, který se využívá hlavně ke snížení hladiny cholesterolu v krvi a proti všem zánětům. Dále obsahuje skupinu lyceum polysacharidů, které odstraňují škodlivé volné radikály, čímž brání poškození buněk a stárnutí organismu = působí jako elixír mládí! :)

Dle tradiční čínské medicíny je Goji léčivá rostlina, jejíž plody se často používají spolu s ženšenem a dalšími adaptogeny na "vyvážení jin a jang."

Dávkování kustovnice

V našich končinách jsou běžně dostupné sušené bobule kustovnice činské. Doporučené denní dávkování pro dospělé osoby jsou asi dvě hrstky bobulí denně. Přesné dávkování nebylo vědecky stanoveno, je však třeba chápat kustovnici jako doplněk strava a s ohledem na to přizpůsobit konzumované množství.
Menší děti by rozhodně neměly konzumovat více, než poloviční dávku. Vyšší míra konzumace Goji vede k problémy se zažíváním.
Odborníci nedoporučují jíst větší množství kustovnice před spaním, mohou nastat problémy s nespavostí. Působení kustovnice na váš organismus pocítíte po několika týdnech.

Další možnost, jak si dopřát Goji jsou za studena lisované 100% džusy. 

Toho se dá vypít 10-30ml za den a v případě zvýšené námahy, stresu, nastupující nemoci můžete zvýšit dávku na 30-60ml.

Moje osobní zkušenost s Goji

Když jsem poprvé chutnal Goji, nebyl jsem z nich nějak “urvaný”. Kolega je měl v kanceláři a pořád je zobal. Po pár dnech jsem si uvědomil, že je automaticky zobu taky. :) Na chuť se dá velmi rychle zvyknout. Vnímám to tak, že tělo pochopí, že to je pro něj dobré a rychleji si na chuť zvykne.

Osobně mě ale více baví Goji džus. Je to 100% BIO za studena lisovaná šťáva z ručně sbíraných plodů kustovnice.

Jsou to 3 měsíce, co jsme ho dostali darem a od té doby na něm frčíme celá rodina a pravidelně doplňujeme zásoby. Díky tomu, že vidím, jak skutečně Goji “šlape”, mohu potvrdit vše výše uvedené.
Osobně vnímám největší přínos v rychlejším rozjezdu po ránu. Den začínám “panákem” této svítivě oranžové dobroty. (Opět - začátek nebyl žádný šlágr. V chuti džusu jsem cítil rajče, mrkev, brusinku, šípek a něco. :) Za 3 dny jsem se na “panáčka” po ránu těšil.)

Druhá, hodně pozitivní věc - cítím, že je míň stresu. :) Dlouhodobě si dávám chlorellu a mladý ječmen, ale nástup goji do mého života na psychické stránce rozhodně vnímám. 

Žena hodnotí kladně pozitivní dopad na její pleť + víc energie po celý den.

Dětem se líbí, že mají oranžové pusy. :) Nemoci se nám vyhýbají naštěstí už několik let (ťuk ťuk ťuk), ale proč to nepojistit džusíkem.

Konkrétně se jedná o džus od firmy Himalyo - Goji Original 100% juice BIO. Láhev nám vydrží tak na 2 - 3 týdny.

Moc často produkty nedoporučuji - ale s goji jsem skutečně po dlouhé době nadšený, že jsem narazil na něco, co opravdu funguje.

Láhev stojí 430 Kč s DPH + doprava. Pokud byste měli zájem džus vyzkoušet, můžete při nákupu na e-shopu použít slevový kupon a díky tomu bude lahev o 50 Kč levnější. 

Ještě výhodněji vychází láhev na tomto e-shopu (375 Kč!) a při odběru 6+ džusů je doprava zdarma. Pokud byste k něčemu měli dotazy, neváhejte nás kontaktovat.

Hezký den!





 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)