Může naše tělo fungovat bez vody?

Bez jídla vydrží naše tělo i několik týdnů ... a jak jsme na tom s vodou? Můžeme bez ní být?

18. 07. 2017

Může naše tělo fungovat bez vody?

NE, to víme všichni :) Ale o přesnějším fungování vody v těle už víme méně, a proto je tu náš článek.

Co se děje například na poušti, pokud jste bez vody? Za hodinu tam člověk vypotí až litr tekutin. V extrémních podmínkách zde může dospělý člověk ztratit mezi 1 - 2 litrem tekutin za hodinu. Pokud úbytek tekutin se nenahradí, dojde k poklesu objemu tělesných tekutin, mezi jinými i krve. Jestliže se tělo dostane do tohoto stavu, ustává pocení a tělesná teplota prudce stoupá, zatímco krevní tlak kvůli nízkému objemu krve klesá. Tehdy následuje rychlá smrt. Při velkém výdeji energie to může být i otázka hodin.
muž v poušti hledá vodu

Na našem webu řešíme často super potraviny. Když si je nedáte, neumřete. S vodou to je jinak. :) Dalo by se říct, že je pro naše zdraví nejdůležitější. 

Zajímavosti o vodě

I když to na první pohled nevypadá, voda je neskutečně zajímavá:

  • kohoutková vodaVoda vykazuje více než 60 fyzikálních a chemických anomálií.
  • Spotřeba pitné vody na jednoho obyvatele západní Evropy je přibližně 129 litrů měsíčně. V suchých zemích Afriky si obyvatelé vystačí asi s 20 litry na měsíc, zatímco v USA spotřebuje jeden obyvatel 295 litrů pitné vody měsíčně.
  • Při pěti minutovém sprchování spotřebujeme stejné množství vody jako obyvatel slumu v rozvojové zemi za celý den.
  • kapajícím kohoutkem může protéct až 54 litrů vody za den, u protékajícího splachovače WC se může denní množství vyšplhat až na 2000 litrů!
  • Při výrobě jednoho auta se spotřebuje přibližně 20,000 litrů vody, na výrobu jednoho kilogramu oceli je potřebných 18 litrů vody, na jeden list papíru asi 3 litry.
  • 99,7 % zdrojů vody je ve formě slané vody a ledovců
  • 0,3 % zdrojů vody je použitelných pro lidskou potřeb

 

Voda a zdraví

  • Už při dvouprocentním úbytku vody se zhoršuje schopnost soustředit se, zhoršuje se krátkodobá paměť, nastupují problémy se základní matematikou.
  • Díky vodě se živiny získané z potravy dostávají krví do těla, stejně tak je voda důležitá při vylučování odpadních látek z organismu.
  • V dostatečně zavodněném těle je krev mnohem více okysličená a tělo tak účinněji přeměňuje tuky na energii.
  • Pokud málo pijete, může dojít k chronické buněčné dehydrataci. Buňky jsou vysušené a zesláblé a jsou tak náchylnější k mnoha nemocem.
  • Pokožka je poměrně spolehlivý indikátor, jestli dostatečně pijete. Pokud tak nečiníte, kůže je přeschlá a šedivá a rychleji se tvoří vrásky.rozložení vody v těle

Kdy a co pít?

Když už máte žízeň, "je pozdě". Měli byste pít v průběhu celého dne optimální množství tekutin. Svou váhu vynásobte koeficientem 0,035 a výsledek vám ukáže vaši doporučenou denní dávku tekutin v litrech. Pokud máte nadváhu, připočtěte za každých 11 kg navíc k doporučenému množství tekutin 0,25 litru. 
Příklad: 65 kg x 0,035 = 2,275 litru tekutin denně.

Pít byste měli optimálně tekutiny bez alkoholu a cukru. Doporučujeme vodu. :) Detailně se jednotlivým druhům vody budeme věnovat v našem druhém článku ke konci týdne. Jen nakousneme - jak jsme uváděli, voda vykazuje více než 60 fyzikálních a chemických anomálií. Jednou z nich je její zásaditost - pH - a to má zásadní vliv na vaše tělo. ph vody a nápojů

Nejen voda s nízkým pH způsobuje překyselení organismu. Mezi nejčastější příčiny překyselení (zanesení organismu) patří třeba nevyvážená strava (zejména přemíra cukrů, alkoholu a masa), stres a špatná kvalita ovzduší a obecně také nesprávné dýchání. Zajištění dostatečného množství kvalitní vody je nejsnazší cestou, jak těmto negativním vlivům čelit.

zažívací trakt člověkaA jak se překyselení organismu projevuje? Cítíte dlouhodobou únavu, přetažení, je snížená výkonnost a pocit vyčerpanosti. Bolesti hlavy, zad, svalů. Časté pálení žáhy, zažívací potíže, špatné trávení. Ekzémy, zhoršené hojení ran, parodontóza, ale také častý pocit chladu v těle, studené končetiny, podrážděnost, patrná změna hmotnosti, snížená imunita, časté špatně identifikovatelné bolesti a také třeba padání vlasů.

Uf. :) Buďte tedy bez stresu, správně dýchejte a dbejte na pravidelný pitný režim kvalitní vody. Na konci týdne se společně podíváme na to, jaké další druhy vody jsou a jaký mají vliv na vaše zdraví.

Další informace - pokračování najdete v našem dalším článku.





← Mohlo by vás také zajímat
Quinoa víkend - co to vlastně je a proč je super! - 1. část

 

Doporučujeme →
Optimální voda pro vaše zdraví

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)